VIDEO Film o zločinu u Štrpcima osvojio Zlatnu palmu u Kanu: Čovek koji nije mogao da ćuti

Zlatna palma za najbolji kratki igrani film u Kanu pripala je ove godine hrvatskom reditelju Nebojši Slijepčeviću za film "Čovek koji nije mogao da ćuti".

Kratkometražni igrani film reditelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), "Čovek koji nije mogao da ćuti" osvojio je Zlatnu palmu u sklopu zvaničnog takmičarskog programa kratkih filmova (Short Film Competition) jednog od najznačajnijih i najprestižnijih festivala u svetu – na 77. izdanju Filmskog festivala u Kanu, objavljeno je iz HAVC-a, prenosi N1 Zagreb.

Nagradu je uživo na svečanoj dodeli u Kanu preuzeo reditelj i scenarista Nebojša Slijepčević. 
 
Ovo je prva Zlatna palma za hrvatski film od osamostaljenja. 
U ovom filmu glume Goran Bogdan i Dragan Mićanović.
 
Produkciju filma radili su Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, a realizovan je u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije.
 
 
U Štrpcima se 1993. dogodio zločin kada su pripadnici srpskih paravojnih formacija iz putničkog voza na relaciji Beograd-Bar izveli 19 muslimana i streljali ih. 
 
Od nekoliko stotina putnika u vozu suprotstavio im se samo penzionisani oficir Tomo Buzov, kog su takođe streljali.
  • Mile

    28.05.2024 11:14
    @D
    Baš tako. Od reči do reči.
  • Milan

    28.05.2024 10:17
    Selektivno sećanje
    Film je o Čoveku i konkretnom događaju. Ne mogu u jedan film da stanu sve strahote i budalaštine koje su se ovde događale devedesetih.
    Drugo, da li ste svesni koliko se ovde manipuliše, koliko je propaganda iz devedesetih (sa svih strana) postala praktično naše sećanje, slično kao kosovski boj ili kraljević Marko, a političari i kojekakvi "analitičari" manipulišu. Da li ste svesni da mi nemamo ni zvaničan popis žrtava i štete iz bombardovanja '99. Zašto? Da bi svako mogao da priča šta hoće. Niko neće da objavi objektivne činjenice, dokumenta, naređenja i ostalo iz devedesetih, jer političari sa svih strana (SR, HR, BIH) onda mogu da lupetaju šta hoće i da po potrebi stvaraju tenzije da se ne bi pričalo o korupciji.
  • Nemanja

    28.05.2024 10:01
    @Prolazi vase!

    Zanimljive fantazije raspale bagre iz umiruće paradržave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film