Evrosong: Ko od finalista najduže čeka pobedu

U Roterdamu se održava finale "Pesme Evrovizije", a osam zemalja koje se takmiče u finalu ima priliku da prvi put bude pobednik.
To su Malta, Kipar, Island, Litvanija, Albanija, Moldavija, Bugarska i San Marino, prenosi RTS.
 
Malta 
 
Nakon pobede Portugala 2017. godine, Malta je postala zemlja sa najdužim evrovizijskim stažom bez pobede. Ostrvska zemlja je debitovala na takmičenju 1971. godine, ali se nakon loših rezultata povukla sa takmičenja već 1975. godine.
 
Maltežani ponovo učestvuju od takmičenja u Rimu 1991. godine i od tada nijednom nisu propustili najveću muzičku smotru u Evropi.
 
Dva puta je Malta bila nadomak pobede - 2002. i 2005. godine, a imaju i isti broj bronzanih odličja koja su zaslužili u Malmeu 1992. i Birmingemu 1998. godine.
 
Kipar
 
Od 1981. godine, kada je Kipar prvi put bio deo "Evrosonga", stanovnici ostrva u istočnom Mediteranu čekaju na pobedu.
 
Za razliku od Malte, Kipar je retko propuštao da učestvuje na Pesmi Evrovizije - kiparske pesme se nisu čule samo 1988. u Dablin i 2001. i 2014. godine, oba puta u Kopenhagenu.
 
Kipar je najbliži pobedi bio u Lisabonu 2018. godine, kada je grčka pevačica Eleni Fureira uspela da zauzme drugo mesto.
 
Island
 
Na pobedu od 1986. godine čeka Island, kada su se prvi put pesmom predstavili Evropi u norveškom Bergenu.
 
Od tada je "ledena zemlja" beležila i uspone i padove na "Evrosongu" – bili su na poslednjem mestu 1989. i 2001. godine, a na korak od pobede 1999. i 2009, kada je Johana čak uspela i da pobedi u svom polufinalu.
 
Ove godine nastupaju u specifičnim okolnostima. Cela delegacija Islanda nalazi se u izolaciji, pošto je jedan član benda "Dadi og gagnamagnid" zaražen koronavirusom, pa ćemo večeras gledati nastup sa jedne od njihovih proba u Roterdamu.
 
Litvanija
 
Od takmičenja u Dablinu 1994. godine, Litvanija pokušava da dođe do pobede na "Evrosongu". Jedina je baltička zemlja koja nije pobedila, pošto je to pošlo za rukom Estoniji (2001) i Letoniji (2002).
 
Ipak, nisu uvek ni učestvovali. Nakon debija, kada su zauzeli poslednje mesto bez ijednog poena, Litvanci su se povukli sa takmičenja do 1998. godine, a preskočili su i takmičenja 2000. i 2003. godine.
 
Najbolji plasman ostvarili su 2006. godine, kada su litvanski predstavnici zauzeli šesto mesto. Tada su bili samouvereni, pošto je grupa "LT United" nastupila sa pesmom We Are The Winners, aludirajući na pobedu.
 
Albanija
 
Prvi put su se pesme iz Albanije čule na Pesmi Evrovizije u Istanbulu 2004. godine, na do tada najvećem takmičenju, kada je uvedeno polufinalno veče.
 
Albanija od svog debija nikad nije propuštala priliku da svoje pesme predstavi na najvećem muzičkom spektaklu.
 
Najbolji plasman Albanije zabeležen je u Bakuu 2012. godine, kada je Rona Nišliju zauzela peto mesto.
 
Moldavija
 
Pesma Evrovizije u Kijevu 2005. godine bila je prva za Moldaviju, koju smo od tad gledali svake godine.
 
Moldavci nisu odustajali od takmičenja čak ni kada su bili poslednji u polufinalu 2014. godine.
 
Najveći uspeh zabeležili su 2017. u gradu u kojem su debitovali. Tada je Moldavija osvojila treće mesto.
 
Bugarska
 
Još jedna zemlja za koju je kijevski "Evrosong" 2005. bio prvi je Bugarska.
 
Za razliku od Moldavije, predstavnici Bugarske nisu takmičili 2014. i 2015. godine, ali poslednjih godina beleže visoke plasmane.
 
I za Bugarsku je najuspešnije bilo takmičenje u Kijevu 2017. godine – Kristijan Kostov kući se vratio sa srebrnom medaljom.
 
San Marino
 
Najmanja zemlja koja se takmiči na "Pesmi Evrovizije" debitovala je u Beogradu 2008. godine.
 
Ipak, prestonica Srbije im nije ostala u lepom sećanju, pošto su bili poslednji u polufinalu, pa su čak i odustali od učešća 2009. i 2010. godine.
 
Od takmičenja u Diseldorfu 2011. godine, kada za njih pevala ovogodišnja predstavnica Senit, San Marino ne odustaje. Osim ove godine, uspeli su da budu u finalu samo 2014. i 2019. godine, a najbolji plasman im je 19. mesto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika