VIDEO: Zašto nam je ova finska pesma zabavna? Pevačica viralne numere za 021.rs o "Ievan Polkka"

Postoje pesme koje ne razumete, ali njihova melodija ima "neopisivu lakoću" zavodljivosti, pa je ljudi bez obzira na jezičke barijere zavole. Ili im se barem zaglavi u mozgu na neko vreme.
Takav je slučaj sa finskom pesmom "Ievan polkka", koja je u nekoliko navrata dobijala na popularnosti, a sve zahvaljujući internetu, ringtonovima, mimovima, gifovima, društvenim mrežama, globalizaciji... 
 
Prvo zaljubljivanje u 'Ievan polkka" dogodilo se dok potpisnik ovih redova još nije bio ni tinejdžer. Deca u školi su delila rington pesme za koju nisu baš ni znali kako se zove, a pogotovo nisu imali pojma šta se peva. Bila je to rington verzija pesme, internet će "izvođača" prepoznati kao "Leekspin girl" ili "Loituma girl". 
 
 
Nekoliko godina kasnije, već kao tinejdžer pri kraju svog maloletničkog staža, na popularnom sajtu 9gag počela je da kruži originalna verzija pesme. "Ievan polkka" je još jednom postala popularna, a konačno ste mogli i da je pronađete na Jutjubu, jer je neko u komentarima ostavio naziv pesme. 
 
Pronaći Hanni
 
Poslednji talas popularnosti ove pesme naišao je zimus, kada je društvenim mrežama počeo da kruži mim. Bila je to mačka koja klima glavom uz uličnog umetnika koji udara tam-tam i peva ovu finsku pesmu. Da, internet je čudno mesto na kojem i ovakve stvari postaju popularne bez ikakvog valjanog razloga. Za veoma kratko vreme video je na Jutjubu pregledan više od 70 miliona puta, a društvenim mrežama su kružile mnogobrojne verzije mima.
 
 
Uglavnom, možete da se čudite čudnoj fascinaciji jednom pesmom, ali tome se može i naći razlog (fascinaciji, ne čuđenju koje je samo po sebi objašnjivo). Kulturološki toliko udaljena, "Ievan polkka" je nepozvana ulazila u život mnogih u raznim periodima. Za nekoga rođenog devedesetih godina prošlog veka, to je moglo da bude u tri navrata, pa je ova pesma, čija je a cappella izvedba najpopularnija, utoliko zanimljiva. 
 
Stvar je, naravno, nostalgičnosti, varke sećanja, ali je to i objašnjenje zbog čega volimo da slušamo pesme - mogu da nas vrate u određeno vreme. Gde ste bili 2006. ili deset godina kasnije? Za pet godina neki od nas će se možda prisetiti kako smo u pandemijom okovanom svetu  ležali u krevetu i na telefonu gledali smešnu mačku kako klima glavom uz lika koji "tambura" na ulici. I to će vam, verovatno, samo po sebi biti smešno, jer ćete se zapitati: "Šta sam, dođavola, radio sa svojim životom?" 
 
Međutim, kada je pesma postala ponovo popularna, javila se ideja - saznati što više o njoj. Vikipedija je raj, ukoliko ne želiš da pamtiš išta više, otpevao je pre nekoliko godina Nik Kejv. Tako da je krenulo kopanje po internetu, preslušavanje raznih verzija i potraga za nekim od članova sastava Loituma koji je otpevao najpoznatiju verziju.
 
 
 Foto: Screenshot/ Hanni Autere
 
Posle nekog vremena stiglo se i do odgovora. Loituma su Anita Lehtola-Tollin, Hanni-Mari Autere, Sari Kauranen, Tomi Väänänen. Sledeći korak je bio da se otkrije ko od njih četvoro izvodi deo koji ne postoji u ostalim verzijama, odnosno koji je objavljen 1995. godine. Najvećim delom zahvaljujući toj improvizaciji "Ievan polkka" je i postala internet senzacija, jer je to i, internet rečnikom rečeno, "najviralniji" deo pesme.
 
Improvizovani deo otpevala je Hanni-Mari Autere, finska muzičarka, violinistkinja, i, može se reći, inspiratorka "Leekspin girl" mima. Internet je, prepoznali ste to već, čudna platforma - uz nekoliko klikova, ukucanih slova, malo pretrage, došao sam do ove umetnice, poslao poruku i čekao odgovor - koji je stigao. Nije to baš bila potraga kao u čuvenom "Searching for Sugar Man", ali i dalje zanimljivo onlajn putovanje. 
 
"Ievan polkka" - kako je počelo, šta znači
 
"Ievan polkka" je tradicionalna finska pesma, veoma slična "Savitaipaleen polkka", a tekst na melodiju napisan je krajem dvadesetih godina prošlog veka. Otpevana je na istočnom savonijskom dijalektu koji se govori u Severnoj Kareliji. "Ieva" je zapravo ime - Eva. 
 
 
Hanni-Mari Autere za 021.rs objašnjava da je melodija bila poznata krajem 18. veka na zapadu Rusiju i istoku Finske. Kako dodaje, izgleda da to objašnjava zbog čega je 2006. "Ievan polkka" bila najprodavaniji rington u Rusiji. Od tada su snimljene brojne verzije pesme, tradicionalne, remiksi, tehno obrade, metal obrade - i sve imaju milionske preglede.
 
Bez obzira na to u kojoj dobi slušate pesmu, ono što je njena konstanta jeste zavodljivost. Dok je "Ieva", kako je naziva Hani-Mari bila na vrhu svoje "treće popularnosti", pesmom se zarazio i četvorogodišnji sestrić autora teksta - i da, naravno da je uhvaćen kako je pevuši.
 
"Ievan polkka je humoroistična priča o momku koji je zaljubljen u Evu. Njenoj mami se ne dopada ideja da se taj lik mota naokolo, ali Eva i momak uspevaju da zeznu majku. Nije to baš priča o dubokoj ljubavi, već je o priča o plesu, igranju, zabavljanju, udvaranju, pa čak i o tome da se nešto zbiva u krevetu. Ali sve ovo je ispričano na jedan jako iskren i smešan način. Nije moguće da se sve prevede, jer su pojedine stvari veoma kulturno ograničene i u vezi su sa istorijom, tako da je nemoguće prevesti ih na neki drugi jezik", priča Hanni-Mari.
 
Ona je prvi put čula pesmu devedesetih godina, na jednoj od proba sastava Loituma. Na snimku sa nastupa iz 1995. Hanni-Mari deluje stidljivo dok cupka uz deo pesme koji peva. U razgovoru za 021.rs priznaje da je bila stidljiva u pokušaju da improvizuje bilo šta.
 
"Ne sećam se kako smo došli na ideju da dodamo ovu vrstu solo deonice u pesmu. Sećam se da nisam verovala da mogu to da uradim u početku. Pa, uspela sam, i ostalo je (internet) istorija", navodi naša sagovornica, finska umetnica.
 
 
"Ievan polkka" našla se na prvom albumu Loitume "Things of Beauty" iz 1995. Grupa je nastala nekoliko godina ranije, jer su Sari, Anita, Timo i Hanni-Mari studirali na Sibelius akademiji. Prvobitno je grupa brojala sedam članova, ali na kraju je ostalo njih četvoro i odlučili su da se nazovu po jezeru na istoku Finske. 
 
Zanimljivo je da je malo nedostajalo da "Ievan polkka" ne bude objavljena na albumu "Things of Beauty", jer se umnogome razlikovala od ostatka pesama na ovom izdanju.
 
"Anita je upoznala bend sa pesmom. Aranžman smo započeli tokom putovanja na natup. Nakon toga smo je završili pažljivo vodeći računa o svakom detalju. Prvi put smo je izveli na Anitinom ispitu iz pevanja. Prvi CD nam je objavljen 1995. godine i pesma je bila dosta drugačija u odnosu na ostatak numera sa albuma, pa je malo nedostajalo da je izostavimo. 'Ieva' je pažnju privukla naredne godine, ali ne veoma veliku. Zapravo, 'hajp' je započeo 2006. sa 'Leekspin girl'", objašnjava Hanni-Mari. 
 
 
Niko od njih, kaže, nije očekivao da će se bilo šta slično dogoditi sa ovom pesmom. Ipak, objašnjava da je "Ievan polkka" veoma popularna jer ima lagani ritam i melodiju koju je lako naučiti. 
 
"Izgleda da je naš aranžman odradio ostatak, ali ne mogu da kažem zašto je to tako. Možda je i solo deonica načinila neki trik. Takođe, finski jezik mora da zvuči egzotično ostatku sveta", dodaje za 021.rs Hanni-Mari.
 
U međuvremenu, Loituma je prestala da postoji, iako su se u nekoliko navrata ponovo okupljali kako bi otpevali svoju najpopularniju pesmu. Sari, Timo, Anita i Hanni ostali su prijatelji i svi se i dalje bave muzikom. Hanni je doktorirala 2011. godine, a planira da snima irske pesme. Osim toga, želi da objavi muziku koja je smirujuća, jer smatra da je to ono što nam je svima potrebno u našem užurbanom vremenu. 
 
Melodija koju sa sobom nosi "Ievan polkka" je razigrana, vedra, vesela i kao takva je nepredvidiva. To znači da njena priča traje, te da ostaje samo da se sluša i nagađa - u kojoj formi će steći svoju novu popularnost?
  • Pa-Pa-Paranoja

    27.09.2021 00:25
    Bravo za tekst!
    Još kedan izuzetan tekst!
    Kako se može pokazati profesionalizam i na jednu ovakvu temu.
    Bravo!
    A ja sam mislio da sam ja usamljeni čudak kada sam za sebe radio ovo isto istraživanje :-)
  • Bela

    26.09.2021 22:29
    Odlican tekst Strika !
    Hvala!
    A beli macak u spotu je neprocenljiv. :)
  • realno

    26.09.2021 22:11
    "priča o plesu, igranju, zabavljanju, udvaranju, pa čak i o tome da se nešto zbiva u krevetu. Ali sve ovo je ispričano na jedan jako iskren i smešan način." Ovo me podsetilo na tarantelu u "Kumu"
    https://www.youtube.com/watch?v=kmW3xVYQcPE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika