Pesme i zvuci umiruju: Tokom pandemije više se sluša muzika

Tokom pandemije korona virusa ljudi širom sveta provode više vremena slušajući muziku, u proseku oko 18,4 sata nedeljno i to najčešće svoje omiljene izvođače.
Pesme i zvuci umiruju: Tokom pandemije više se sluša muzika
Foto: Pixabay
To pokazuje istraživanje koje je objavila Međunarodna federacija fonografske industrije (IFPI).
 
IFPI je saopštila da se vreme slušanja 368 pesama, koje traju tri minuta, povećalo sa 18 sati u 2019. godini, pri čemu se slušaoci uglavnom okreću pretplatničkom audio strimingu, strimovanju videa, radiju i kratkim video zapisima sa aplikacija, poput Tiktoka-a, prenosi Rojters.
 
Studija "Angažovanje muzikom 2021", koju je IFPI opisao kao najveću studiju te vrste, zasnovana je na stavovima 43.000 ljubitelja muzike u 21 zemlji.
 
Oko 87 odsto ispitanika je reklo da je muzika podigla njihov duh tokom pandemije korona virusa, dok je 68 odsto njih uzrasta od 16 do 19 godina reklo da su ih nova izdanja njihovih omiljenih pevača umirila tokom trajanja pandemije.
 
"Istraživanje je otkrilo da obožavaoci ne samo da provode više vremena u slušanju muzike, već i da koriste mogućnosti da se uključe u nova, dinamična i sveobuhvatna muzička iskustva", rekla je u izveštaju izvršna direktorka IFPI-a Franses Mur.
 
Mur je dodala da je muzika ljubiteljima pružila udobnost i isceljenje kroz ova izazovna vremena.
 
Kako je pokazalo istraživanje, obožavaoci su zbog autonomije i izbora pribegli strimingu, pri čemu je vreme slušanja muzike putem pretplatničkog zvuka poraslo za 51 odsto, dok su 68 odsto ispitanika rekli da su određene pesme tražili više od jednom nedeljno.
 
Studija je, takođe, otkrila da su kratki video snimci i striming uživo bili popularni, te da je jedna od tri osobe navela da je gledala muzički prenos uživo u poslednjih godinu dana.
 
U istraživanju se navodi da je slušano više od 300 različitih žanrova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".