VIDEO: Koncertni film grupe Talking Heads proglašen američkim nacionalnim dobrom

Film "Stop Making Sense" koji je 1984. godine režirao Džonatan Deme, koji uključuje live nastup benda "Talking Heads", uvršten je kao nacionalno dobro u filmski registar Kongresne biblioteke SAD.
Film je sniman tokom četiri večeri u holivudskom pozorištu Pantages u decembru 1983. dok je grupa bila na turneji kako bi promovisala svoj novi album "Speaking in Tongues", prenosi Euronews Srbija.
Kongresna biblioteka je najstarija federalna kulturna institucija u Americi koja ima ulogu nacionalne biblioteke. Kongresna biblioteka godišnje doda 25 filmova u registar, ravnajući se prema estetskom, kulturnom ili istorijskom značaju filmova koji prikazuju "raspon i raznolikost američke filmske baštine".
Godine 2019. Prinsov film "Purple Rain" iz 1984. dodat je u Nacionalni filmski registar zajedno s filmom "She's Gotta Have It" Spajka Lija, "Trgovci" Kevina Smita i koncertni klasik "The Last Waltz" s grupom "The Band" Martina Skorsezea.
 
Ove godine su uz film "Stop Making Sense" uvršteni i filmovi: "Richard Pryor: Live in Concert" Džefa Margolisa iz 1979. godine i "Šta se dogodilo s Baby Jane?" iz 1962. Roberta Oldriha.
 
Prošle godine Dejvid Birn osvrnuo se na svoju upotrebu crnog i smeđeg lica u promo skeču za film "Stop Making Sense" zbog čega je bio izvrgnut brojnim kritikama. Kritike i komentari su usledili pošto su TV emisije, filmovi i brojni drugi materijali uklonjeni sa striming servisa zbog korišćenja "blackface", nakon što su se širom sveta održali protesti "Black Lives Matter" posle smrti Džordža Flojda u Mineapolisu.
 
Preko Tvitera Birn je otkrio da mu je novinar nedavno ukazao na ovaj deo promotivnog materijala, te je uključivanje crnog i smeđeg lica nazvao "velikom greškom u proceni".
 
"U tom videu se pojavljujem kao niz različitih likova koji sami sebe intervjuišu, a neki od prikazanih likova su crnci. Zaboravio sam već na taj skeč i hvala vam što ste me podsetili na njega. Gledajući danas sebe u različitim likovima, uključujući crno i smeđe lice, priznajem da je to bila velika greška u proceni koja je pokazala nedostatak stvarnog razumevanja. To je kao da se pogledaš u ogledalo i vidiš nekog drugog i shvatiš da nisi osoba za koju si mislio da jesi", prenosi Headliner izjavu Dejvida Birna, frontmena grupe "Talking Heads".
 
  • Sunday Girl

    23.12.2021 12:28
    "I'm feelin' okay this mornin'
    And you know
    We're on a road to paradise
    Here we go, here we go..."
  • ikus

    23.12.2021 00:41
    Klasično sveobuhvatno remek delo muzike, teatra, filma, poezije i još pri tome te tera da djuskaš. Svetsko kulturno blago ne samo američko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".