VIDEO: Poslušajte patrijarhovu pop-rok listu: Od Koena, preko Dilana, do Smaka

Patrijarh Porfirije predstavio je neke od svojih omiljenih pesama na Radiju Beograd 202.

On je izabrao deset pop i rok pesama koje su obeležile njegovu mladost. 

"Naravno da to nisu sve pesme i pravci koje sam voleo da slušam, ali sam izabrao ono što može da stvori utisak kakva je bila naša generacija u mladosti, šta smo voleli da slušamo. Ima raznorodnih pesma i pravaca, ali zajedno čine jedan mozaik", rekao je Porfirije na Beogradu 202.

Na listi su se našli Dilan, dve pesme Lenarda Koena, Led Cepelin, Partibrejkersi, Smak...
 
 
Porfirije je naveo da stihovi kanadskog kantautora Koena o "plesu do kraja ljubavi" nadahnuti stradanjem tokom Holokausta u logorima smrti gde je bila praksa da gudački kvartet logoraša "svira dok njihove drugove ili rođake streljaju ili guše u gasnim komorama".
 
 
"Pesmu doživljavam kao svojevrsnu molitvu za sve koji su postradali u toku Drugog svetskog rata i i za sve u bilo kojim ratovima danas", rekao je patrijarh.
 
 
"Famous Blue Coat" je odabrao u znak sećanja na nedavno preminulog prijatelja Velju Pavlovića, novinara televizije Studio B, koji je bio autor serijala "Duhovnici" gde su imali priliku "prvi put na jedan pristupačan način da govore mngoi monasi, sveštenici i duhovnici".
 
Kako je rekao, "Šumadijski bluz" slušaka "kada pada".
 
 
"Naročito je slušam kad se ne osećam dobro, kad se nalazim u ćorsokaku, kad u sebi ne nalazim potencijala da se iščupam iz lavirinta. Postoje različite duhovne metode kako bi se čovek podigao kada pada, ali paradoksalno kad god bih ulazio u bezizlaze, slušajući uporno ovu pesmu, lagano bih se podizao. Zvuci te muzike izvode me na zelenu granu."
 
 
Na listi su se našli i Arsen Dedić i, naravno, Zagreb.
 
 
Porfirije je naglasio i kako se dešava da za neka umetnička dela, bilo likovna, muzička, književna, scenska, nije potrebno da prođe određeni period da budu prepoznata kao vredna, već "odmah budu izuzetna". Takav je slučaj bio sa kultnim albumom Idola "Odbrana i poslednji dani".
 
 
Poželeo je da se seti, kako je rekao, "kumova Grka, koji su krstili sprski narod" i delića svog života koji je proveo u Atini. Zato je izabrao Aphrodite's Child s pevačem Demisom Rusosom i klavijaturistom Vangelisom.
 
 
Na listi se našla i Korni grupa, čiju numeru "Etida" svrstava u "sam vrh svetske simfo rok muzike".
 
  • Ana

    07.07.2022 19:17
    Imamo isti ukus
    Retko se dešava da se moj muzički ukus poklapa sa muzičkim ukusom neke druge osobe.
    Ne , pogrešila sam.
    Nedostaju Dado Topić ,Jadranka Stojaković i Bisera Velentanlić.
  • pajo patak

    07.07.2022 14:36
    @Лиманац
    papane čovek daje svoju play listu omiljenih rok izvođača, kakve to veze ima sa Цеца i Баја narodom ?
  • aleksandar

    07.07.2022 14:01
    slavko
    je napisao suštinu !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".