VIDEO: Ovo je poslednja pesma Bitsla, dovršena je uz pomoć veštačke inteligencije

Nova pesma Bitlsa s Džonom Lenonom na vokalu, objavljena je danas, više od četiri decenije nakon što je izvorno snimljena kao demo.
VIDEO: Ovo je poslednja pesma Bitsla, dovršena je uz pomoć veštačke inteligencije
Foto: Pixabay
"Now And Then", koju je Lenon napisao i otpevao 1978, dovršili su Pol Makartni, Ringo Star i veštačka inteligencija.
 
Makartni (81) je u junu najavio objavljivanje "poslednje pesme Bitlsa".
"Prilično je emotivno. Svi sviramo na snimku, to je prava pesma Bitlsa", rekao je on.
 
"Now And Then" bila je jedna od nekoliko pesama na kaseti koju je Lenon snimio za Makartnija u svom domu u u Njujorku 1979, godinu dana pre smrti.
Makartniju je kasetu dala Joko Ono 1994. godine.
 
Druge dve pesme, "Free As A Bird" i "Real Love", tonski su pročišćene, dovršene i objavljene 1995. i 1996. godine. Bitlsi su isto pokušali da naprave i sa "Now And Then", ali nikako nisu mogli da uklone pozadinsku buku sa snimka.
 
Izdvajanje Lenonovog vokala sada je omogućila veštačka inteligencija. "Ostao nam je Džonov glas, kristalno jasan", rekao je Makartni.
 
 
Dvojica živih Bitlsa završila su "Now And Then" prošle godine u Kapital studiju u Los Anđelesu i u snimak ubacila električnu i akustičnu gitaru Džordža Harisona snimljenu 1995. godine.
 
Pol i Ringo dodali su svoje deonice na basu, klaviru i bubnjevima.
 
"Bilo je vrlo emotivno. To je bilo najbliže tome da je Džon ponovo s nama", rekao je Ringo.
 
Šon Ono Lenon, sin Džona i Joko, rekao je da je "neverovatno dirljivo" bilo čuti kako bivši Bitlsi ponovno rade zajedno.
 
"To je poslednja pesma koju su moj tata, Pol, Džordž i Ringo napravili zajedno. To je poput vremenske kapsule i čini se da je tako moralo biti", dodao je.
 
Bitlsi - Lenon, Makartni, Star i Harison - razišli su se 1970. i nikad nisu više svirali zajedno. Makartni je rekao da se u početku dvoumio oko toga treba li da dovrše pesmu ili da je ostave nedovršenu.
 
"Svaki put kad sam tako razmišljao, pomislio sam ‘Čekaj malo, recimo da sam imao priliku pitati Džona’… Znam da bi odgovor bio ‘da’."
 
Lenon je ubijen u Njujorku 1980. u 40. godini, dok je Harison umro od raka pluća 2001. u 58. godini.
 
"Now And Then" objavljena je kao dvostruka A-strana, a pratiće je debitantski singl benda "Love Me Do".
  • posmatrač

    05.11.2023 12:19
    teška pesma
    Odslušao sam, dobro znam engleski, teška je, nisam oduševljen i jezivo je to što je urađeno, radoznalost, bolje da je nisam čuo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika