Turneja Tejlor Svift za 10 meseci donela 1,04 milijarde dolara

Koncertna turneja Tejlor Svift, pod nazivom "Eras", koja je započela u martu, postavila je nov rekord zaradivši oko 1,04 milijarde dolara od svih prodaja tokom prvih 60 koncerata.
Turneja Tejlor Svift za 10 meseci donela 1,04 milijarde dolara
Foto: Beta/AP
To je objavio magazin Polstar, koja prati dešavanja u muzičkoj industriji, prenosi BBC.
 
Prethodnom rekorderu, Eltonu Džonu, bilo je potrebno 328 nastupa da zaradi 939 miliona dolara tokom njegove petogodišnje oproštajne turneje, koja je obuhvatila pandemiju.
Ove godine, posle zatvaranja koncertnih aktivnosti zbog pandemije, 100 najuspešnijih svetskih turneja doneli su zaradu u vrednosti više od devet milijardi dolara od ukupne prodaje, što je za 46 odsto više u odnosu na prošlu godinu, zaključio je Polstar.
 
Iako su pevačica Bijonse i rok muzičar Brus Springstin imali tri najbolja koncerta godine, ipak, Tejlor Svift je na svojoj turneji, koja je počela u Arizoni, zaradila više i za kraće vreme, pošto je, zbog svoje velike popularnosti, nastupala isključivo na stadionima.
Ponovo snimljen njen deceniju star album "1989" proglašen je za najprodavaniji album godine, dok je film sa njenog koncerta zaradio oko 250 miliona dolara.
 
Za turneju Eras, američka pevačica i tekstopisac, koju je magazin Tajms proglasio za ličnost godine, prodala je više od 4,3 miliona karata, po prosečnoj ceni od oko 239 dolara po karti, što je dvostruko više u poređenju sa prosečnom cenom od 130 dolara za ulaznice za koncerte koji su se našli među 100 najboljih ove godine.
 
Polstar je svoje praćenje završio u novembrru, ali turneja Tejlor još nije završena, a prema njihovim procenama, pod uslovom da održi sve zakazane koncerte, "Eras" bi na kraju mogla da donese zaradu veću od 2,16 milijardi dolara.
 
Turneju "Eras" obeležila je i smrt Ane Klare Benevides Mačado, obožavateljke Tejlor Svift, pred njen koncert u Rio de Žaneiru 17. novembra.
Organizatori koncerta našli su se na meti kritika jer nisu dozvoljavali da se boce vode donose na stadion, iako je temperatura taj dan dostigla 43,8 stepeni, ali je osećaj bio kao da je 59,7 stepeni Celzijusa.
 
Brazilska policija je kasnije pokrenula istragu o kompaniji za zabavu, Tajm4Fan, koja je organizovala koncert Tejlor Svift u Rio de Žaneiru.
 
Turneja Tejlor Svift nastaviće se u Japanu u februaru i trajaće do decembra 2024. 
  • Limburg

    17.12.2023 12:48
    Ona je u Americi nešto kao kod nas turbo folkeri.
  • Baros

    13.12.2023 13:48
    Nije bas tako
    Ako je zbir od prodaje, onda je to bruto. Od te cifre prvo se plati porez, pa onda idu troskovi, a njoj ako ostane 20%, pod uslovom da je i autor kompozicija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika