Tekstovi pesama u proteklih 40 godina puno su agresivniji, a u jednom žanru najviše

Stihovi pesama u poslednjih 40 godina postali su agresivniji i puni nasilja, a tekstovi rep, kantri, pop, R&B i rok pesmama postali su jednostavniji i češće se ponavljaju.
Tekstovi pesama u proteklih 40 godina puno su agresivniji, a u jednom žanru najviše
Foto: Pixabay
To je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu "Scientific Reports".
 
U rep muzici uočen je najveći porast agresivnih tekstova i negativnih emocija, dok ih je najmanje uočeno u kantri pesmama, rekli su istraživači. Eva Zangerle, docentkinja na Departmanu za informatiku Univerziteta u Insbruku, smatra da su reči povezane s besom i ljutnjom u pesmama možda postale češće jer muzika - kao ogledalo društva - "odražava promene u društvu i kulturi".
Profesorka Zangerle i njene kolege analizirali su tekstove 12.000 pesama na engleskom jeziku objavljenih između 1980. i 2020. godine. Istovremeno su proučili stranice s takvim tekstovima na internet platformi za tekstove pesama Genius. Tim je otkrio da su tekstovi vremenom postali jednostavniji i lakši za razumevanje.
 
Analiza je pokazala i da se smanjio broj reči koje se koriste u pesmama, naročito kada je posredi rep i rok muzika. Stručnjaci pretpostavljaju da bi to moglo biti posledica promene u načinu izvođenja muzike, a pritom misle na sve veći broj pesama koje se reprodukuju kao pozadinska muzika.
"U poslednjih 40 godina svedoci smo raznih promena - od kupovine gramofonskih ploča u prodavnicama do mogućnosti izbora među stotinama miliona pesama na platformama za striming preko mobilnog telefona", rekla je Zangerle dodavši da je "i to promenilo način na koji se danas muzika konzumira".
 
Istraživači su ustanovili i da su tekstovi vremenom postali emotivniji i ličniji, a da je u repu primetno povećanje i pozitivnih i negativnih reči. Emotivno negativni tekstovi sve su češći i u R&B-ju, popu i kantri pesmama.
 
Analizom stranica na Geniusu tim je otkrio da su se starije rok pesme birale više od onih novijih, ali je obrnuto kod kantri pesama. To bi moglo značiti da oni koji slušaju rok preferiraju tekstove starijih pesama, a ljubitelji kantrija možda preferiraju tekstove novijih pesama.
 
Komentarišući svoje zapažanja, zaključili su: "Naše istraživanje upućuje na to da u slučaju repa, roka i kantrija tekstovi imaju važniju ulogu nego u ostalim muzičkim žanrovima i da interes slušaoca za tekstove nadilazi i samo slušanje muzike."
 
U odvojenom istraživanju američki naučnici su nedavno pokušali da utvrde kako na ispitanike utiču pesme čiji su tekstovi prožeti nasiljem.
U zaključku studije, objavljene u časopisu "Journal of Personality and Social Psychology", stoji da pesme koje govore o nasilju mogu rezultirati time da osoba iz čista mira postane ratoborna i da joj se jave agresivne misli.
 
"Jedan od najvažnijih zaključaka ovog i još nekih istraživanja o nasilju u svetu zabave glasi: tekstovi pesama snažno utiču na osobu koja ih sluša. To je poruka na koju svi treba da obrate pažnju, naročito roditelji dece i adolescenata", kazao je vođa istraživačkog tima Kreg Anderson.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika