Kenedijevi predmeti iz Zimske bele kuće na aukciji

Nameštaj koji je pripadao porodici predsednika SAD Džona Ficdžeralda Kenedija, iz Zimske bele kuće u Palm Biču na Floridi, biće ponuđen danas na aukciji, saopštili su predstavnici lokane aukcijske kuće.
Porodica Kenedi je više od šest decenija provodila zime u letnjikovcu na Floridi, u kući mediteranskog stila koja je prošle godine prodata za 31 milion dolara. Na aukciji će biti ponuđena 153 predmeta, a neki od njih su u kući od 1923. godine. Kuća je u vlasništvu Kenedijevih bila od 1933. godine kada je kupljena za 120.000 dolara.
 
Džon Kenedi imao je 16 godina kada je vila na Atlantiku kupljena i, kako je kao predsednik SAD mnogo vremena provodio u njoj, dobila je nadimak Zimska bela kuća, naveo je istoričar Vilijem Dojl. "Kada je želeo da odmori dušu dolazio je u tu kuću u Palm Biču", dodao je Dojl.
 
Sadašnji vlasnik iz Njujorka sada je spreman da proda nameštaj. Na aukciji će se po početnoj ceni od 3.000 dolara naći i dva venecijanska drvena kreveta u kojima su Džon i njegov stariji brat spavali kao tinejdžeri. Za sto za masažu koji je Kenedi zadržao zbog čestih problema sa bolom u leđima kolekcionari će se nadmetati nudeći više od 2.000 dolara. Na akuciji će se po početnoj ceni od 4.000 dolara naći i veliki 18 metara dug, trpezarijski sto od mahagonija, Luj XV, za kojim je ugostio i Frenka Sinatru.
 
Na aukciji u Sotbiju, održanoj 1996. godine, kolekcionari su "počistili" predmete koje su pripadali Kenedjievima i za njih ponudili vrtoglave iznose - verenički prsten prve dame SAD Žakline Kenedi prodat je za 2,5 miliona dolara, a Kenedijeva stolica za ljuljanje za 453.000 dolara.
 
Sotbi je tom prilikom sa 34,4 miliona dolara, sedam puta nadmašio očekivanu cenu prodaje. Najpoznatiji kolekcionar iz Njudžerzija Harvi Goldberg, predsednik društva koje okuplja 400 kolekcionara Kenedijevih istorijskih stvari, rekao je da se neće pojaviti na aukciji u Palm Biču jer više voli stvari koje su stvarale istoriju, poput predsedničkih dokumentata.
 
Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.