Škola izbrisala ime autorke "Harija Potera" zbog stavova o transrodnim osobama

Škola u Engleskoj, čija je jedna od zgrada nosila ime u čast Džoane K. Rouling, autorke koja je stvorila svet malog čarobnjaka Harija Potera, promenila je naziv.

Razlog tome su "nedavno izneti stavovi spisateljice o transrodnim osobama".

Škola Bosvels koja se nalazi u Čelmsfordu sada je zgradu nazvala po dvostrukoj olimpijskoj šampionki, atletičarki Keli Holms.

Kako piše Euronews, do promene je došlo pošto se određen broj studenata, ali i školskog osoblja u svetlu sve glasnijih optužbi na račun zbog reči koje je Rouling uputila na račun trans zajednica.
 
Direktor Stiven Mansel je objasnio da ta škola, koju pohađaju deca uzrasta od 11 do 18 godina, želi da stvori "živu, inkluzivnu i demokratsku školsku zajednicu, uz podsticanje učenika da postanu nezavisni i samouvereni građani".
 
Džoanina zamena, pedesetjednogodišnja Keli Holms, nije unapred pitana o tome da li bi zgrada trebalo da nosi njeno ime.
 
"Uvek sam počastvovana kada škola nazove neku građevinu po meni... Nadam se da moje ime predstavlja odlučnost, snagu u nedaćama i stav koji nikada ne odustaje", rekla je ona i iskoristila priliku da u izjavi odbrani status Dž. K. Rouling kao "briljantne" autorke.
 
"Dž. K. Rouling je briljantna, svetski poznata autorka i treba joj pripisati sve dobro što je učinila u svetu književnosti kako bi pomogla mladim ljudima, posebno da imaju viziju, kreativnost, snove i još mnogo toga", istakla je atletičarka.
 
Rouling je na početku 2022. već doživela kontroverze, budući da je i mnogima pažnju privuklo njeno odsustvo iz specijalne emisije "Dvadeseta godišnjica Harija Potera: Povratak u Hogvorts". Presuda o njenom izostanku navodno je pala pošto su članovi glumačke ekipe, od kojih su mnogi na razne načine uključeni u borbu za prava LGBTQ+, izrazili negodovanje zbog prisustva spisateljice.
 
Tako se umesto direktnog pojavljivanja u specijalu, Rouling pojavila kroz arhivske snimke iz intervjua koji je dala 2019. i u kom govori o sad već čuvenoj filmskoj franšizi.
 
S druge strane, u emitovanoj emisiji se niko nije dotakao "zapaljivih" tema zbog kojih su se od spisateljice distancirale mnoge zvezde franšize, ali su zato pričali o velikoj popularnosti njenih knjiga i njihovog uticaja na njihovu karijeru i odrastanje.
Spisateljica, čije se bogatstvo procenjuje na milijardu evra, našla se na udaru dela javnosti pošto je 2020. na Tviteru podelila članak o "ljudima koji imaju menstruaciju" uz sarkastični komentar: "Sigurna sam da je nekada postojala reč za te ljude. Neka mi neko pomogne...", i u nastavku sarkastično navodeći izmišljene reči koje se rimuju sa žene (eng. women).
 
Članovi LGBTQ+ zajednice branili su upotrebljenu frazu jer transrodni muškarci mogu imati menstruaciju, dok transrodne žene ne mogu. I potom je autorka "Harija Potera" provela gotovo čitavu prošlu godinu detaljno opisujući svoju nelagodu zbog uočene razlike, sugerišući da je boravak u blizini trans žene neće sprečiti da se oseća "ranjivom na muško nasilje".
  • Лиманац

    08.01.2022 13:12
    Болест
    Америчка и западна цивилизација су болесне.
  • Dr KCV

    08.01.2022 12:36
    Bože me spasi "progresivnih" levičara.
    Ne smeš više reći bolesnom da je bolestan
  • HQ

    08.01.2022 10:46
    BRAVO
    Svaka cast direktoru skole na ovoj odluci!
    A ne kao kod nas da transrodna deca moraju da se skoluju vanredno jer skole ne uvazavaju njihova elementarna ljudska prava!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.