Dobitnici Predsedničke medalje slobode - Simon Bajls, Stiv Džobs, Sandra Lindzi...

Predsednik SAD odredio je 17 Amerikanaca, među kojima su glumac Denzel Vošington i gimnastičarka Simon Bajls, kojima će uručiti najviše civilno odlikovanje zemlje, Predsedničku medalju slobode.

Džozef Bajden će takođe odati priznanje pokojnom republikanskom senatoru Džonu Mekejnu, Sandri Lindzi, bolničarki iz Njujorka koja je pred tv kamerama u decembru 2020. zasukala rukav i dobila prvu dozu vakcine protiv kovida datu u SAD, objavila je danas Bela kuća.

Bajls je američka gimnastičarka sa najviše odličja u istoriji zemlje, osvojila je 32 olimpijske medalje ili medalje na šampionatima. Ona se glasno zalaže za pitanja koja su za nju vrlo lična kao što je mentalno zdravlje sportista, deca u hraniteljskoj nezi i seksualni napadi na žrtve.
Mekejn koji je umro od raka mozga 2018. godine proveo je više od pet godina u zatočeništvu u Vijetnamu dok je služio u američkoj mornarici. On je kasnije predstavljao američku saveznu državu Arizonu u oba doma Kongresa i bio je predsednički kandidat Republikanaca 2008. godine. Bajden je rekao da je Mekejn "dragi prijatelj" i heroj.
 
Dezel Važington je glumac, dobitnik dva Oskara, reditelj i producent. On takođe ima Toni nagrade, dva Zlatna Globusa i nagradu Sesil De Mil za životno delo.
 
Među dobitnicima su i pokojni osnivač Epla Stiv Džobs, fudbalerka Megan Rapino, bivša poslanica Gabrijel Gifords, koja je teško povređena i preživela oružani napad i od tada se zalaže za strože regulisanje oružja.
 
Bajden je i sam dobitnik odlikovanja. Predsednik Barak Obama ga je nagradio za javnu službu kao dugogodišnjeg američkog senatora i potpredsednika dodelivši mu Predsedničku medalju za slobodu u januaru 2017. godine, nedelju dana pre nego što su otišli sa mesta predsednika i potpredsednika SAD.
 
"Dobitnici medalja od Bajdena su prevazišli znatne prepreke da ostvare impresivna dostignuća u umetnosti i nauci, posvetili svoj život zalažući se za najosetljivije među nama i delovali hrabro da unesu promene u svoje zajednice i širom sveta dok su utrli put za buduće generacije", saopštila je Bela kuća.
 
Ova počast rezervisana je za ljude koji su dali doprinos prosperitetu, vrednostima ili bezbednosti SAD, svetskom miru ili drugim značajnim javnim, društvenim ili privatnim poduhvatima, navela je Bela kuća.
 
Američki predsednik će uručiti medalje iduće nedelje u Beloj kući.

Teme

SAD

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.