Napravili brašno od vazduha, vode i sunca

Izreka da se ne može živeti od vazduha više ne važi, jer finska kompanija "Solar Foods" (Solarna hrana) planira da uskoro na tržište plasira novu vrstu proteinskog brašna, Solein, koje je napravljeno od CO2, vode i sunčeve energije, piše Svetski ekonomski forum.
Napravili brašno od vazduha, vode i sunca
Foto: Pixabay
Radi se o visokoproteinskom sastavu, nalik brašnu, koji sadrži 50 odsto belančevina, pet do 10 odsto masti, i 20 do 25 odsto ugljenih hidrata.
 
Navodno izgleda i ima ukus kao pšenično brašno, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, biti jedan od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda.
 
Postupak proizvodnje Soleina ne oslobađa suvišan ugljenik, već ga koristi gas staklenika kako bi se proizvela hrana.
 
Uzima CO2 iz vazduha, a zatim ga kombinuje s vodom, manjom dozom hranjivih materija i vitaminima.
 
Pomoću 100 odsto obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije "Fortum", nakon toga pokreće prirodni proces fermentacije sličan onom pomoću kojeg se proizvodi kvasac.
 
"Solar Foods" tvrdi da je ovakva proizvodnja proteina "oslobođena poljoprivrednih ograničenja" jer finalni proizvod ne zavisi od obradive zemlje, količine padavina ili povoljnih vremenskih prilika.
 
Kompanija već sarađuje s Evropskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju van planete. Sama ideja iza Soleina dolazi od NASA, koja takođe vidi potencijal u razvoju tehnologije proizvodnje hrane na područjima čiji klimatski uslovi onemogućavaju konvencionalnu poljoprivredu.
 
Osim za ishranu velikog broja ljudi, Solein je savršena hrana za svemirska putovanja, piše ESA.
 
"Naš metod proizvodnje proteina nastao je iz želje da se hrana proizvodi na ekološki prihvatljiviji način, bez korišćenja poljoprivredne površine", rekao je izvršni direktor kompanije "Solar Foods" Pasi Vainika. "Naš koncept ne zavisi od poljoprivrede, vremena ili klime i omogućava efikasnu i jeftinu proizvodnju hrane solarnom energijom bilo gde, bilo u pustinji ili u svemiru", dodao je Vainika.
  • Ja

    08.08.2019 23:27
    Ima li glutena u njemu?
  • Lala

    08.08.2019 14:28
    Nema leba brez motike.
  • Petar Živković

    08.08.2019 13:55
    sadržaj
    Šta znači "manja doza htanljivih materija i vitamina"? Kako se proizvode te "hranljive materije"?Da li je ipak poljoprivreda?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.