Italija će zabraniti veštačko meso

Italijanska vlada je u utorak uveče utvrdila predlog zakona o zabrani proizvodnje i prodaje sintetičke hrane, uključujući veštačko meso.
Italija će zabraniti veštačko meso
Foto: Pixabay
Taj propis je "zasnovan na principu predostrožnosti", izjavio je ministar zdravlja Oracio Škilači na kraju sednice Saveta ministara koji je dao zeleno svetlo predlogu zakona.
Prema njegovim rečima, nema naučnih dokaza koji isključuju moguće štetne efekte povezane sa konzumiranjem sintetičke hrane.
Prema odredbama predloga zakona, kršenje te zabrane, koja se posebno odnosi na sintetičko meso proizvedeno u laboratoriji od životinjskih matičnih ćelija, podleglo bi sankcijama, uključujući novčane kazne od 10.000 do 60.000 evra.
 
Koldireti, glavna profesionalna organizacija koja predstavlja poljoprivredni sektor u Italiji, organizovala je juče skup u blizini sedišta Vlade u centru Rima kako bi rekla "Ne sintetičkoj hrani!".
 
"Italija, koja je evropski lider po kvalitetu i bezbednosti hrane, ima dužnost da bude na čelu odbrane građana i preduzeća", rekao je predsednik te organizacije Etore Prandini.
 
Da bi stupio na snagu, predlog zakona mora da usvoji Parlament u roku od dva meseca, uz mogućnost izmene tokom rasprave.
 
Evropska unija još nije odobrila sintetičke vrste hrane. Računa se da će verovatno biti potrebno da se sačeka 2025. godina dok se takva hrana ne pojavi na policama.
  • Selo

    29.03.2023 14:32
    Možda da pređu na hologramsku.
  • lol

    29.03.2023 13:42
    Zato ima dovoljno studija o stetnosti pravog mesa. Sto to ne zabranite?
  • ural

    29.03.2023 12:11
    Bravo
    Tako treba. Dosta je ovog ludila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.