Mapa prikazuje koliko koja zemlja jede krompira i gde je tu Srbija

Web stranica Vivid Maps podelila je zanimljive podatke o konzumaciji krompira u Evropi na godišnjem nivou.
Mapa prikazuje koliko koja zemlja jede krompira i gde je tu Srbija
Foto: Pixabay
Ova mapa kreirana je prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) iz 2020. godine, a prikazuje prosek konzumacije krompira u kilogramima po stanovniku svake evropske države.
Ono što se ističe jeste svakako visoka potrošnja. Naime, evropske zemlje smatraju se najvećim potrošačima ove namirnice. Tako su na prvom mestu stanovnici Belorusije s 170 kilograma po stanovniku godišnje. Prate ih stanovnici Ukrajine sa 126 kilograma, a treće mesto dele Poljska i Rumunija, čiji stanovnici u proseku godišnje pojedu do 100 kilograma.
 
U regionu, najviše krompira jedu stanovnici BiH - u proseku 92 kilorgama. Najbliža BiH po konzumaciji krompira je Severna Makedonija s potrošnjom od 61 kilogram godišnje. Stanovnici Albanije i Slovenije potroše do 46 kilograma godišnje po osobi. U Srbiji je prosjek 44 kilograma, a u Hrvatskoj 40 kilograma. Stanovnici Crne Gore najmanje konzumiraju krompir u regionu, gde je prosečna potrošnja po osobi samo 31 kilogram.
  • To sam ja

    29.05.2023 08:07
    Krompir
    Kako god. Krompir nas je održao njemu hvala. Znači bio jeftin ili skup Srbi ga jedu
  • NN

    28.05.2023 12:58
    dno
    @ Nn
    Pa, krompir se ne smatra za neki delikates, kao što vidimo, jedu ga svi! Nije baš jasno šta ste hteli da kažete, ali ste zaključili da nas to (šta?) stavlja na samo dno? Što se dna tiče, dublja od dna, dakle ispod svih kriterijumima je Vaša nepismenost. Srećom što se to još ne ispituje!
  • Nn

    28.05.2023 09:14
    Nn
    Srbi jedu Krompir ali uzimaju i u obzir cenu Krompira i Luka za vecinu je postao Luksuz! Eto gde smo na samom Dnu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.