Obično se, kako bismo dobili čokoladu, ekstrahuju samo zrna i srž kakaovca, ali naučnici sa Univerziteta "ETH Zürich" otkrili su da se i ljuska kakaovca može koristiti kao zamena za granulirani šećer.
Prema njihovom novom receptu, od sada bi se za proizvodnju čokolade mogao koristiti i endokarp, unutrašnji sloj ljuske kakaa, koji bi se pomešao s pulpom koja okružuje zrna kakaa, a rezultat bio bi slatki kakaov žele.
Ova nova čokolada zdravija je za nas, tvrde naučnici, jer ima veći udeo vlakana i smanjeni udeo zasićenih masti. Osim toga, novi recept za čokoladu održiviji je i puno bolji za životnu sredinu.
Kada bi se čokolada masovno proizvodila na ovaj način, naučnici predviđaju da bi za to bilo potrebno znatno manje zemlje, ali i manje kakaovca jer bi se, osim zrna i pulpe, za proizvodnju čokolade koristio i unutarašnji deo ljuske. Sve to bi značilo i manji karbonski otisak.
Nova formula manje šteti okolini i na druge načine, budući da koristi deo mahune kakaovca koji bi inače otišao u otpad, a ostala bi samo ljuska koja se može koristiti kao gorivo ili materijal za kompostiranje.
OGLASI RADNO MESTO! Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar