Naučnici pronašli način da čokoladu učine održivijom

Dobra vest za sve ljubitelje čokolade - iako bi čokolada u narednih 100 godina mogla nestati iz naše ishrane, švajcarski naučnici su na tragu toga da čokoladu učine održivijom i zdravijom.
Naučnici pronašli način da čokoladu učine održivijom
Foto: Pixabay
Obično se, kako bismo dobili čokoladu, ekstrahuju samo zrna i srž kakaovca, ali naučnici sa Univerziteta "ETH Zürich" otkrili su da se i ljuska kakaovca može koristiti kao zamena za granulirani šećer.
 
Prema njihovom novom receptu, od sada bi se za proizvodnju čokolade mogao koristiti i endokarp, unutrašnji sloj ljuske kakaa, koji bi se pomešao s pulpom koja okružuje zrna kakaa, a rezultat bio bi slatki kakaov žele.
Ova nova čokolada zdravija je za nas, tvrde naučnici, jer ima veći udeo vlakana i smanjeni udeo zasićenih masti. Osim toga, novi recept za čokoladu održiviji je i puno bolji za životnu sredinu.
 
Kada bi se čokolada masovno proizvodila na ovaj način, naučnici predviđaju da bi za to bilo potrebno znatno manje zemlje, ali i manje kakaovca jer bi se, osim zrna i pulpe, za proizvodnju čokolade koristio i unutarašnji deo ljuske. Sve to bi značilo i manji karbonski otisak.
Nova formula manje šteti okolini i na druge načine, budući da koristi deo mahune kakaovca koji bi inače otišao u otpad, a ostala bi samo ljuska koja se može koristiti kao gorivo ili materijal za kompostiranje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.