Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?

Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
Foto: Pixabay
Prepoznatljive su po obliku upletenog čvora. Kora im je hrskava, a takva je zahvaljujući specifičnom postupku pripreme u sodi za pranje ili lužini (Laugenbrezel).
 
Prema zapisima, smatra se da su nastale još u ranom srednjem veku, i to u 6. ili 7. veku kada su ih osmislili monasi. Prema jednoj legendi, bavarske perece su prvi put napravljene 1477. godine, kada je pekar u Virtembergu morao da stvori novo pecivo kako bi izbegao kaznu. Vojvoda mu je dao zadatak da napravi pecivo kroz koje mogu proći tra zraka sunca - i upravo je to dalo oblik pereci, prenosi Index.hr.
Hrskava tekstura nastala je tek u 19. veku, kada je bavarski pekar Anton Nepomuk Pfanenbrener slučajno otkrio tehniku umakanja peciva pre pečenja u mešavinu soli, sode bikarbone i vode - što im daje prepoznatljivu hrskavost i tamnosmeđu boju.
 
Bavarske perece su nezaobilazni deo Oktoberfesta i tradicionalnih bavarskih pivnica, a često se poslužuju s maslacem, belim sirom, belim kobasicama i, naravno - pivom. Klasične bavarske perece imaju mekšu sredinu i hrskavu koru, a često se posipaju krupnom solju.
Sastojci
 
glatko brašno
suvi kvasac
smeđi šećer
otopljeni maslac
topla voda
 
Za rastvor:
 
voda
so
soda bikarbona
krupna so
Priprema
 
Pripremite kvasac pa umešajte so, smeđi šećer i otopljeni maslac. Postepeno dodajte brašno pa mešajte dok testo ne postane gusto. Dodajte ostatak brašna i nastavite da mešate. Zamesite testo rukama pa ga oblikujte u kuglu, prekrijte peškirom i ostavite na sat vremena.
 
Testo premesite pa ga podelite na 12 komada i oblikujte svaki u dugu kobasicu. Zatim zavrnite u oblik perece. Pripremite rastvor - zagrejte vodu sa solju i sodom bikarbonom u velikom loncu - pa dodajte perece i kuvajte ih 30 sekundi. Slažite ih na tepsiju za pečenje i pecite dok ne postanu zlatnosmeđe boje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Novosadjanin

    09.02.2025 20:04
    Bavarske perece
    koje se kod nas prodaju su jedino braon boje inace su zilave i ne mogu se sazvakati
  • Kekica

    04.02.2025 12:53
    Soda
    Članak baš nije dao recept za rastvor (koja koncentracija), a u rastvoru je trik. Što bazniji rastvor, to će jača biti Majarova reakcija, tj. tamnija boja i jači ukus.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.