Šta kada pukne kondom

Istraživanja su pokazala da je procenat ispadanja i pucanja kondoma mali: između 0,4 i 2,3 odsto. Šta treba uraditi u tom slučaju?
Istraživanja su pokazala da je procenat ispadanja i pucanja kondoma mali: između 0,4 i 2,3 odsto. Šta treba uraditi u tom slučaju? Razlog za pucanje ili spadanje kondoma je u najvećem broju slučajeva pogrešna upotreba. Zato, ako se još niste "uigrali" vežbajte kada ste sami.

Ako kondom nameravate da upotrebljavate pod vodom, važno je da ga stavite pre nego što uđete u vodu. Osim toga, ako voda sadrži hemikalije kao što je hlor, ili su joj dodati sapun, ulje ili pena za kupanje, to takođe može loše da utiče na lateks. U svakom slučaju, to što niste spretni sa upotrebom prezervativa nikako nije razog da ih izbegavate. To je samo loš izgovor zbog kojeg rizikujete da jednog dana ozbiljno zažalite.

Ako spadate među one osvešćene korisnike kondoma, i desi vam se "havarija" u vidu pucanja ili ispadanja tokom seksualnog odnosa, ne paničite. Žena u tom slučaju može da uzme postkoitalnu kontracepciju. Takozvana "pilula za dan posle" uzima se najkasnije 72 sata od nezaštićenog seksualnog odnosa kako bi se sprečila neželjena trudnoća. Međutim, te pilule nisu uopšte bezazlene, niti se smeju često koristiti, upozoravaju ginekolozi.

Ukoliko se bojite da ste, zbog pucanja ili ispadanja kondoma, dobili neku polnu bolest obratite se ginekologu, ili lekaru opšte prakse koji će vas uputiti na neophodne preglede i mere prevencije.
  • sweet dreams

    24.09.2011 09:27
    @Maja
    Vrlo dobro sam upoznat sa merama koje je moguće sprovesti nakon rizičnog odnosa, pritom naravno mislim na sprečavanje infekcije nekim od smrtonosnih virusa. Kritikovao sam članak jer relativizuje opasnost od puknutog kondoma po sistemu "za sve ima leka". Za neke stvari nema leka, život nije bajka, ljude ne treba uljuljkavati u neku lažnu sigurnost punu utešnih fraza o tome kako je sve moguće urediti da ne dođe do najgoreg.
  • Maja

    24.09.2011 07:48
    @sweet dreams
    To se zove sekundarna prevencija, postoji osim primarne koja je jedina za koju si ti cuo i ova, a i tercijarna. Svaki dan covek moze da nauci nesto novo, samo nije lepo kad se pametuje o necemu nekom ko zna vise.
  • Smem li ja?

    24.09.2011 00:13
    Samo da pitam...
    Sta vi umisljate ko je vasa publika? Tinejdzeri? Muskarci od 16-18 godina? Saberite se ljudi vec malo, pokvaricete i ovo malo dobrog sto vam je preostalo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.