Lagane vežbe za bake i deke

Dugo sedenje i nekretanje, postepeno slabi organizam i dovodi do raznih zdravstvenih poremećaja, naročito u poznim godinama.

Da biste što duže sačuvali vitalnost i gipkost tela, vežbajte jogu, poručuju stručnjaci. Ove lagane vežbe pomoći će da razgibate mišiće, stimulišete cirkulaciju i obnovite energiju.

1. Istezanje

Ustanite, blago raskoračite, podignite levu ruku iznad glave, a desnu stavite iza leđa. Polako savijte gornji deo tela na desnu stranu i istegnite levu ruku što više možete. Potom se vratite u početni položaj, podignite desnu ruku, a levu stavite iza leđa, pa ponovite vežbu i za tu stranu. Istežite se pet do 10 puta na obe strane (dok vam prija).

2. Razgibavanje

Sedite na pod, raširite noge, istegnite mišiće, podignite ruke iznad glave i lagano ih spuštajte. Pokušajte da prstima dodirnete pod. Ponovite vežbu 10 puta. Potom skupite noge, podignite ruke u visini grudi, pa naizmenično stežite i opuštajte pesnice (najmanje 10 puta). Zatim spustite ruke uz telo i pravite kružne pokrete stopalima, na levu i desnu stranu po 10 puta.

3. Gipka ramena

Sedite na desni bok, ispružite levu nogu u stranu, a desnu savijte u kolenu. Podignite desnu ruku iznad glave, a levu oslonite iza leđa. Lagano savijte gornji deo tela na levu stranu, istežući rameni pojas što više možete, pa se vratite u početni položaj. Ponovite vežbu najmanje pet puta, zatim promenite položaj nogu i ruku i uradite još pet vežbi na drugu stranu.


4. Opuštanje

Lezite na leđa, savijte noge i rukama obuhvatite kolena, pa lagano podižite i spuštajte glavu i rameni pojas, kao da se ljuljuškate. Potom ispružite noge, stavite ruke pored tela, opustite se i dišite duboko. Ostanite u tom položaju 60 sekundi.

5. Ravnoteža

Ustanite, savijte gornji deo tela tako da bude paralelan sa podom, raširite ruke i polako dižite levu nogu iza tela. Napravite vagu i ostanite u tom položaju oko 30 sekundi. Vratite se u početni položaj, promenite položaj nogu i ponovite vežbu.

Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.