Hitlerov primerak "Majn kampfa" prodat za 20.000 dolara

Lični primerak političkog manifesta nacističkog lidera Adolfa Hitlera "Majn kampf" prodat je za 20.655 dolara na aukciji u SAD.
Knjigu u povezu od crvene kože pronašli su amertički vojnici u Minhenu na kraju Drugog svetskog rata, saopštila je aukcijska kuća "Alexander Historical Auctions" koja je organizovala prodaju. Delo je kupio jedan Amerikanac.
 
Hitler je zadržao taj primerak za ličnu upotrebu ili kao potencijalni poklon nekom obožavaocu, navela je aukcijska kuća i dodala da je knjiga bila procenjena na između 12.000 i 15.000 dolara. Na prvoj strani knjige nalazi se 11 potpisa američkih oficira bataljona 45. pešadijske divizije. To su bili prvi vojnici SAD koji su ušli u Minhen.
 
Hitler je napisao taj manifest 1924. godine, skoro 10 godina pre dolaska na vlast, dok je bio u zatvoru zbog pokušaja državnog udara. U toj knjizi, budući vođa nacista piše o ideološkim načelima svog pokreta koja su kasnije postala osnova nacizma.
 
Kritičko izdanje "Majn kampfa" od 8. januara prvi put se prodaje u Nemačkoj. Reizdanje te nacističke i antisemitske knjige u izmenjenom izdanju omogućeno je pošto su autorska prava, od 1945. godine u posedu savezne pokrajine Bavarske, postala javno dobro 70 godina od Hitlerove smrti.
 
Kritičko izdanje "Majn Kampfa" ima oko 2.000 stranica, sa blizu 800 strana originala i oko 5.000 komentatorskih odrednica istoričara i drugih napomena. Nova knjiga je naslovljena "Hitler, Majn Kampf, kritičko izdanje".
 
Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin