"Špijunski posao je dosadan i slabo plaćen"

Špijunski posao je uglavnom dosadan i često birokratski, u njemu nema velikih uzbuđenja niti tipova poput Džemsa Bonda, tvrde penzionisani ruski agenti.
Da nije više basnoslovan ni novac za "vruće" podatke pokazuje poslednji slučaj uhvaćenog špijuna Markusa Rajhela, koji je odavao nemačke tajne CIA i Rusima. On je osuđen na osam godina zatvora zbog špijuniranja - predao je Amerikancima više od 200 dokumenata u periodu od četiri godine za šta su mu platili skromnih 80 hiljada evra, s obzirom na značaj podataka.
 
Naime, u dokumentima su bili popisi pravih i lažnih imena, te adresa nemačkih agenata u inostranstvu. Rajhel je optužen i za izdaju jer je predao tri dokumenta ruskoj tajnoj službi.
 
On je bio zaposlen u nemačkoj obaveštajnoj službi BND od 2007. godine, pa je imao pristup tajnim dokumentima. U periodu 2008-2014. godine primio je između 10 i 20 hiljada evra godišnje za informacije koje je otkrivao na tajnim sastancima u Austriji.
 
Stručnjaci navode da je to smešno mala suma za značajne podatke i visoki rizik, pogotovo ako se poredi sa činjenicom da svaki prosečan ili čak rezervni fudbaler ima veća primanja i to na mesečnom nivou. Tri ruska agenta koja su prošle godine optužena za špijunažu u SAD nisu se skrivala iza lažnog identiteta i nisu krali vojne tajne.
 
Dokazi čak pokazuju da im je išla na živce činjenica što nemaju zadatak koji bi više podsećao na one iz filmova o Džemsu Bondu. Oni su "kopali" po bankarskim podacima i istraživali izvore alternativne energije, ali američke vlasti tvrde da je taj slučaj dokaz da Rusi "unapređenim tehnikama" špijuniraju u SAD i više od 20 godina nakon završetka hladnog rata.
 
Mnogo uzbudljivije u špijunskom svetu bilo je sredinom prošlog veka. SAD su svojevremeno objavile priču o sovjetskim špijunima koji su bili ubačeni u Ameriku sa lažnim identitetima. Oni su govorili engleski jezik kao da im je maternji.
 
Još šokantniji bili su podaci o metodologiji rada ruskih špijuna u SAD u to doba. Mediji su naveli da su ruski agenti, prema planu Kremlja, bili spremni da regrutuju i vlastitu decu koja su rođena u SAD. Tako je uhapšeno desetak špijuna koji su imali sedmoro dece od jedne do 20 godina.
 
S obzirom na to da su rođena na teritoriji SAD, bila su manje izložena proveri vladinih službi, pa su bili idealan "materijal" za regrutovanje i obuku. - Bila su to dobra vremena, a danas se sve svodi na hakovanje i prisluškivanje - požalio se jedan iskusni agent u penziji.
 
Autor: Srna
  • Žunjić Aleksa

    20.03.2016 11:20
    Danas je moderno vreme. Postaviš svoga čoveka za Predsednika,ministra...kakvi crni klasični špijuni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin