Zašto su venčanice bele boje

Kad neko spomene venčanje, svima je prva asocijacija prelepa mlada u beloj venčanici.

Zbog toga sve dame, čak i one koje belo nikad u životu nisu obukle, za svoj "najlepši dan" biraju bele venčanice od kojih zastaje dah. Međutim, pre 170 godina svi bi ih osudili.

Naime, u Evropi je nekad bio običaj da belo nose ljudi koji su u žalosti, tako da je venčanica u ovoj boji bila zabranjena.

Svojevremeno je škotska kraljica Meri (XVI vek) obukla belu venčanicu u pokušaju da "razbije predrasude". Ali, dogodilo se ono najgore - nedugo nakon svadbe, njen suprug je preminuo. Tada se po dvoru, a i u narodu šuškalo da je kraljica urekla svog dragog noseći neprikladnu haljinu na dan njihovog venčanja, pa su sve mlade nosile crveno kako bi prizvale ljubav i romantiku.

Tek dva veka kasnije, kraljica Viktorija je odlučila da prkosi narodnom verovanju, te je obukla predivnu belu venčanicu koja je po sebi imala vez u boji kajsije.

Iako su mnogi osudili njen izbor, nisu mogli da poreknu da je haljina bila prelepa, a kako je Viktorijin suprug Albert i nakon svadbe bio dobrog zdravlja, u narodu su mlade polako počele da se udaju u belom. Nekoliko godina nakon kraljevskog slavlja, tadašnji modni kreatori su presekli i poručili da je bela haljina "jedini i pravi izbor" za dan venčanja.

Tvrdeći da belom venčanicom mlada pokazuje svoju čistotu i nevinost, srušili su narodno verovanje, te su sve devojke počele da prate taj trend.

Autor: Alo

  • Младожења

    28.03.2016 10:41
    Црно бели
    Носи бело зато што јој је то најсрећнији дан у животу. Е зато младожења носи црно одело...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".