Zašto su ljudi uveče niži nego ujutru

Stres je opasan po fizičko i mentalno zdravlje.
Prosečna osoba od ujutru do uveče "izgubi" čak jedan odsto svoje visine. Onda se tokom noći opet "produžimo", pa se sledećeg dana - "skratimo".
 
To je već samo po sebi dovoljno čudno, ali "zahvaljujući" stresu kojem smo izloženi na poslu, te promene u visini su još drastičnije kad imamo težak dan. Ili, još gore, nekoliko teških dana,nedelja, meseci, godina na poslu u nizu.
 
Evo o čemu je reč. Kad stojimo, gravitacija i pokreti tela sabijaju tečnost koja se nalazi između kičmenih pršljenova, i to je prirodna posledica činjenice da život provodimo uspravljeni na dve noge. Stres izaziva dodatnu tenziju, koja se manifestuje, između ostalog i kroz zgrčenost mišića ramenog pojasa i leđa, što dovodi to još intenzivnijeg sabijanja tečnosti između kičmenih pršljenova. To sve za posledicu ima - "skraćivanje", pokazala je nedavno sprovedena švajcarska studija.
 
Ali, to nije jedina uvrnuta posledica stresa po organizam. Od stresa nam ponekad i bukvalno "zvoni" u glavi. U ušima, zapravo, ali - shvatate poentu. Istraživanje sprovedeno u Švedskoj pokazalo je da muškarci u stresnim periodima kakav je recimo promena posla ili naročito težak period u karijeri u 39 odsto slučajeva češće imaju probleme sa sluhom, koji se mogu kretati od uznemiravajuće zvonjave u ušima, do slabljenja, pa i delimičnog gubitka sluha.
 
Stres i anksioznost izazivaju lučenje hormona koji, između ostalog, dovode do prenadraženosti receptora za sluh, zaključili su švedski naučnici.

Teme

stres

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin