Porodica Ane Frank pokušala da emigrira u SAD

Porodica Ane Frank, autorke čuvenog dnevnika, koja je stradala u holokaustu, pokušala je da se useli u SAD, a kasnije na Kubu, pokazuju istraživanja.
Njihovi napori su ometeni američkom restriktivnom imigracionom politikom, birokratijom i izbijanjem Drugog svetskog rata.
 
Kuća Ane Frank u Amsterdamu je saopštila da dokumenti ukazuju kako je Anin otac Oto dva puta pokušao da nabavi porodici potrebne dokumente da ide u SAD, a kasnije je podneo zahtev za kubansku vizu. Pokušaji da pobegnu od nacista bili su uzaludni i porodica se potom sakrila u Amsterdamu 6.jula 1942. godine, tačno pre 76 godina.
 
"Primoran sam da tražim iseljenje i koliko vidim SAD je jedina zemlja u koju bismo mogli da odemo", napisao Oto Frank na engleskom jeziku prijatelju u SAD 1941. godine. Njegovi napori da odvede porodicu iz Holandije u SAD izgleda su počeli još 1938. godine, kada je nacistička Nemačka anektirala Austriju i deo Čehoslovačke.
 
Dokumenti i molba za vizu uništeni su prilikom nemačkog bombardovanja američkog konzulata u Roterdamu dve godine kasnije. Čak i da se to nije desilo, useljenje u SAD bilo bi teško, jer su hiljade ljudi tražile tamo utočište svake godine. Kada je rat izbio 1939. godine, Vašington je godišnje izdavao manje od 30.000 viza. Kasniji pokušaj 1941. godine nije uspeo jer su svi američki konzulati u Evropi pod okupacijom Nemačke bili zatvoreni, uključujući Holandiju.
 
Porodica se skrivala više od dve godine i tada je Ana napisala dnevniik. U avgustu 1944. godine je otkrivena i deportovana u Aušvic. 
 
Samo je Oto Frank preživeo rat, a Ana i njena sestra su umrle u logoru Bergen-Belzen. Ana je imala 15 godina. Njen otac je posle rata objavio dnevnik koji je postao simbol nade i preveden je na desetine jezika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".