Evropski sud pravde: Nove tehnike uzgajanja vode se kao GMO

Evropski sud pravde je odlučio da hrana proizvedena putem niza novih biotehnoloških tehnika uzgajanja treba da bude smatrana genetski modifikovanim organizmom (GMO) i tako potpadne pod stroge evropske regulative za takve proizvode.
Evropski sud pravde: Nove tehnike uzgajanja vode se kao GMO
Foto: Pixabay
Ta odluka suda, posle koje će hrana prolaziti posebne bezbednosne provere i ograničenja u oznakama, smatra se velikom pobedom aktivista za životnu sredinu nad biotehnološkom industrijom. 
 
Biotehnološke kompanije su radile na novoj generaciji tehnologija za promenu genetskog materijala biljaka i životinja i dugo se raspravljalo o tome da li moraju da se usklade sa evropskim propisima o ograničavanje genetskih modifikacija, koji su mnogo stroži od onih u SAD. U današnjoj odluci, sud je naveo da organizmi stvoreni novim uzgajivačkim tehnikama "potpadaju, u principu, pod okvir Direktive o GMO i podložni su obavezama koje ta direktiva nameće". 
 
Industrija tvrdi da nove tehnike olakšavaju stvaranje organizama otpornih na sušu i bolesti, a istovremeno hranljivijih i da će njihovo podvrgavanje strogim propisima omesti razvoj. Protivnici kažu da će nekontrolisani razvoj dovesti prirodu i zdravlje ljudi u opasnost.
 
Nemačka ministarka za životnu sredinu Svenja Šulce pozdravila je odluku i nazvala je "dobrom vešću za životnu sredinu i zaštitu potrošača". 
 
"Sad konačno imamo potrebnu pravnu sigurnost i transparentnost za potrošače, istraživače i industriju. Zaštita životne sredine i zdravlja su naš najviši prioritet i kad se radi o novim genetičkim tehnologijama", rekla je Šulce.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin