VIDEO: Dronovi spasavaju Kineski zid

Veliki delovi Kineskog zida nisu u dobrom stanju i zahtevaju posebnu pažnju, rekonstrukciju i čuvanje, ali je do njih teško doći, zbog čega su u misiju spasavanja krenuli dronovi.
VIDEO: Dronovi spasavaju Kineski zid
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kina je započela aktivnosti na spasavanju, odnosno rekonstrukciji i zaštiti Kineskog zida, i u tome koristi tehnologiju 21. veka kako bi ga sačuvala od zuba vremena i prirodnih uticaja. Ipak, do nekih delova je teško doći jer je struktura urušena, a tu na scenu stupaju dronovi koji pronalaze oštećenja i skeniraju zid, prema čemu se može napraviti plan restauracije.
 
Neki delovi Kineskog zida su opasni, a dronovi prikupljaju precizne podatke važne za rekonstrukciju. Za transport materijala se koriste magarci, dok radnici moraju peške da se penju na planine. 
 
Arhitekta Zhao Peng je rekao da oni bukvalno spasavaju istoriju. Dodao je da se radi o kompleksnoj strukturi i da je sve potrebno pažljivo proučiti. 
 
Radnici se nadaju da izgradnjom potpora mogu zaštititi Kineski zid na koji su negativno uticali ratovi, krađa kamena i starost, pa se veruje da će on biti sačuvan za generacije koje dolaze delimično zahvaljujući dronovima.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin