Belgija najveći izvoznik piva u Evropi

Belgija je najveći izvoznik piva u Evropi, prema rang listi Evropske federacije pivara.
Belgija najveći izvoznik piva u Evropi
Foto: Pixabay
Belgija je 2017. godine imala izvoz od 15,8 miliona hektolitara piva, ispred Nemačke, koja je na drugom mestu sa 15,75 miliona hektolitara. Belgija je tako prvi put premašila Nemačku.
 
Na trećem mestu je Holandija sa izvozom od 14,14 miliona hektolitara.
 
Iako je Belgija najveći izvoznik, nije i najveći proizvođač piva. Ta zemlja proizvodi oko 20 miliona hektolitara piva godišnje, od kojih je 70 odsto za izvoz. Pivo najviše proizvodi Nemačka - oko 93 miliona hektolitara godišnje.
 
Belgija je inače poznata po širokom spektru ukusa piva, od ekstremno kiselog do gorkog, koje se proizvodi u gotovo svakom gradu i selu u toj državi u kojoj živi oko 11 miliona ljudi. Najviše ga izvoze u druge evropske zemlje, a Francuska je zemlja koja najviše kupuje to pivo.
 
Belgijsko pivo je od 2016. godine na spisku nematerijalne kulturne baštine čovečanstva UNESKO-a. Istorija belgijskog penušavog napitka, koje se veliča na slikama Pitera Brojgela i u mnogim pesmama, proteže se vekovima unazad do sredjovekovnih monaha.
  • Nikola

    28.12.2018 16:03
    A jel se nisu ne tako davno nasi hvalili da smo mi najveci izvoznici piva?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin