VIDEO: U Britaniji sve više slučajeva "peglanja" grudi devojčica vrućim kamenom

U Velikoj Britaniji sve se više primenjuje opasna tradicionalna afrička praksa "peglanja" ženskih grudi vrućim kamenom kako bi se odložilo formiranje dojki, utvrdila je istraga "Gardijana".
VIDEO: U Britaniji sve više slučajeva "peglanja" grudi devojčica vrućim kamenom
Foto: Screenshot
Margaret Nyuydzewira, vođa grupe za dijasporu "Came Women and Girls Development Organisation" (Cawogido), procenila je da je najmanje 1.000 žena i djvojčica u Velikoj Britaniji podvrgnuto ovakvom brutalnom postupku, ali da do sada nije bilo sistematskog istraživanja i prikupljanja podataka pa se ne zna tačno o kojoj se brojci radi.
 
 
Jedna druga aktivistkinja koja je htela da ostane anonimna, rekla je za "Gardijan" da zna za najmanje 15 do 20 nedavnih slučajeva takve prakse samo u gradu Krojdon.
 
"Ta procedura se obično izvodi u Velikoj Britaniji, a ne u inostranstvu kao što je slučaj s genitalnim sakaćenjem žena", rekla je i pritom opisala proces "peglanja" ženskih grudi u kojem tetke ili bake vrućim kamenom snažno masiraju dojke devojčice kako bi oštetile tkivo i usporile njihov rast. "Ponekad to rade jednom nedeljno ili jednom na svake dve nedelje", rekla je.
 
Počinioci, a obično se radi o majkama, smatraju takav postupak tradicionalnom merom koja štiti devojčice od neželjene muške pažnje, seksualnog uznemiravanja i silovanja. Medicinski stručnjaci i same žrtve smatraju da je to zlostavljanje dece i da može dovesti do fizičkih i psihičkih ožiljaka, infekcija, nemogućnosti dojenja, deformiteta i raka dojke.
 
Britanska policija izjavila je da nije imala prijave o takvoj praksi, ali da već neko vreme sumnja da se takve stvari događaju.
 
"Da sam znao da se to događa, učinio bih nešto u vezi s tim", rekao je inspektor Alen Dejvis iz policije. "Morate prijaviti takav zločin. Ljudi moraju shvatiti da je to zlostavljanje dece", dodao je on.
 
 
Nyuydzewira, koja je i sama bila podvrgnuta toj proceduri kao devojčica, smatra da britanske vlasti ovaj problem ne shvataju dovoljno ozbiljno i da nisu procesuirale one roditelje koji su "peglali" svoju decu jer se to smatra "kulturnom praksom".
 
"Britanci su u tom smislu kulturni jer kada vide nešto takvo, žele da poštuju kulturnu raznolikost", rekla je. "Ali ako se radi o tradicionalnoj praksi koja šteti deci, pri kojoj se čini nasilje nad devojčicama ili javno ili u tajnosti, počinioci moraju zakonski da odgovaraju", dodala je.
  • Limun

    29.01.2019 12:19
    Samo u Srbiji. Ovakvih gluposti nema u civilizovanom svetu. UPS
  • hm

    29.01.2019 08:52
    eto nisam pametan:
    ja sam uvek mislio da pridoslice/izbeglice/imigranti kada dolaze u evropske zemlje obavezno na granicnim prelazima ostavljaju primitivne obicaje iz sovjih zemalja zbog kojih - uostalom - i beze....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".