U ovim zemljama su manja ograničenja na autoputevima

Autoputevi su projektovani za velike brzine, međutim zbog bezbednosti u većini država se maksimalna brzina ograničava. Ipak, neke zemlje su liberalnije zbog dobre putne mreže, a negde su namerno saobraćajni inspektorati dozvolili da se malo jače stisne gas.
U ovim zemljama su manja ograničenja na autoputevima
Foto: Pixabay
Nemačka
 
Naravno, svima nam na pamet odmah pada Nemačka. Autoban postoji od 1932, kada je napravljena prva deonica između Kelna i Boha. Danas, 87 godina kasnije, Nemačka ima 12.996 kilometara autoputeva, na kojima je dozvoljeno juriti bilo kojom brzinom. Zbog toga su nemački putevi stekli poseban status u automobilskoj javnosti. Danas, ako nema posebnog znaka, na autoputu možete juriti koliko možete i želite. Međutim, sve je više deonica sa ograničenjem.
 
Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija
 
"Najbolji od ostalih" (kada izuzmemo Nemačku) su Ujedinjeni Arapski Emirati. U toj državi na jednom autoputu sme se voziti 160 km/h. Reč je o novom putu "Abu Dhabi", koji je otvoren ove godine. Ipak, ako prekršite maksimalnu brzinu samo jedan km/h bićete strogo kažnjeni jer su kamere na svakih nekoliko kilometara. Osim Ujedinjenih Arapskih Emirata, pustinjska oaza za jurnjavu je i Kraljevina Saudijska Arabija. Službeno ograničenje je 140 km/h, ali policija u principu toleriše prekoračenje do 20 km/h. Ni policijske kontrole nisu tako česte kao u Emiratima, a kamere su vrlo retke.
 
Poljska i Bugarska
 
Maksimalna brzina je 140 km/h. U Poljskoj takvo ograničenje važi na novoizgrađenim putevima. Na starim putevima, koji imaju semafore i kružne tokove, imaju ograničenja do 100 km/h. Policija u Poljskoj je vrlo tolerantna pa sa ograničenjem do 140 km/h neće kazniti ni ako vozite 150 km/h. Slično je u Bugarskoj, drugoj evropskoj državi u kojoj je maksimalna brzina podignuta na 140 km/h.
 
Sjedinjene Američke Države
 
Među svetske brzinske oaze spada i SAD, preciznije Teksas. U toj saveznoj državi na snazi je ograničenje do 85 milja na sat, oko 137 km/h, što je više nego u velikoj većini Evrope. U ostatku SAD-a nisu ni približno tako izdašni pri postavljanju ograničenja, a na Havajima ne smete voziti brže od 97 km/h.
 
Najsporiji
 
Najstrože države s modernim mrežama autoputeva su u Evropi i Aziji. Singapur i Makao imaju zakrčene autoputeve koji uglavnom vode kroz gusto naseljena područja pa je ograničenje 90 km/h razumljivo. A u Letoniji i Estoniji su oprezni tokom zime, kada maksimalnu brzinu sa 110 spuštaju na 90 km/h.
 
Podsećamo, u Srbiji je maksimalno ograničenje 120, odnosno 130 km/h, zavisno od deonica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin