I posle 70 godina, Orvelovo delo 1984. i dalje fascinira čitaoce

I posle 70 godina od objavljivanja dela "1984.", roman britanskog književnika Džordža Orvela i dalje fascinira čitaoce, posebno mladje generacije, zaljubljenike u antiteze utopije i društvene mreže.

"Knjiga i dalje šokira učenike... a neki je smatraju fascinantnom", izjavio je Majkl Kalanan, profesor engleskog jezika u jednom londonskom koledžu, koji je i jedan od organizatora nagrade Orvel za mlade.

Prema njegovim rečima, knjiga koje je objavljena pre 70 godina, zadržala je svoju svežinu.

Roman, koji je napisan 1948. godine, a naslov nastao inverzijom poslednja dva broja, objavljen je 8. juna 1949. godine. Delo opisuje budućnost u kojoj Partija vlada totalitarnom državom pod inkvizitorskim okom "Velikog brata". Istorija je ponovo napisana jezikom koji sprečava bilo kakvu kritičku misao.

Džordž Orvel, čije je pravo ime bilo Erik Artur Bler (1903-1950) stekao je slavu romanima, medju kojima su najpoznatiji "Životinjska farma" i "1984.".

  • Scotch Bonnet

    11.06.2019 18:35
    Mungose ponovi gradivo pošto se iz tvog komentara nepogrešivo vidi da nisi dobro razumeo temu.

    Nije Orwell za svakog.
  • drr

    10.06.2019 02:42
    @mungos
    EU birokrate Orvelov Veliki Brat? Ma hajde, ne budi smešan...Oni su samo korumpirani, slabi, neorganizovani, neozbiljni, nepažljivi i nedosledni, praktično seku granu na kojoj sede, dok im brod ubrzano tone.
    Kina je na odličnom putu da 100% ispuni Orvelovu viziju, tehnički a i ideološki da je nadmaši sa "socijalnim kreditinim sistemom" (social credit system) i centralizacijom vlasti koji trenutno uvode.
    Ni rusi nisu daleko, ali će mnogo teže sprovesti u delo apsolutnu kontrolu od Kineza , jedino ako im se ne ponovi neki Staljin, što je uvek mogućnost jer ga mnogi i dalje slave i obožavaju.
    Amerikanci su napravili veliki iskorak ka otvorenom totalitarizmu javnim zataškavanjem Kašogijevog ubistva, ali će trebati da nastupe apokaliptične društvene promene kod njih da bi mogli da uvedu kontrolu u stilu Velikog Brata. Ne pričamo o perfidnoj i prikrivenoj kontroli masa kakva se primenjuje uveliko i kod nas, već o ogoljenoj, brutalnoj i beskompromisnoj tiraniji kakvu je Orvel opisao, gde se protivnici fizički likvidiraju.
  • Orwell Vegan

    10.06.2019 00:36
    Skoro pa mrak
    @Mungos
    Jako je daleko EU od onoga sta je bilo iz gvozdene zavese, nemate pojma sta je tamo bilo, ljudi su ginuli da bi pobegli na Zapad. Komunizam je bilo zlo koje unistava slobodu misljenja, a u Jugoslaviji je komunizam bio najjaci u JNA, pa vidite sta je radila ta Zver, pojela je samu sebe od besa i sve sto joj se naslo na putu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin