"Fića se voli, ostalo se vozi"

"Fića se voli, ostalo se vozi" parola je pod kojom se u Sarajevu okupilo više desetina vlasnika i ljubitelja legendarnog "fiće" iz celog regiona na Međunarodnom Fiat-Fići festu.
"Fića se voli, ostalo se vozi"
Foto: 021.rs
Ljubitelji legendarnog Fiatovog, a zatim i Zastavinog modela, iz celog regiona i šire okupili su se u Sarajevu da proslave njegov 64. rođendan. Lepo lakirani maleni automobili izloženi u samom srcu Baščaršije privukli su pažnju kako Sarajlija tako i turista iz različitih delova sveta.
 
Fadil Ćerimagić iz Udruženja "Fićo-klub", koje je organizator manifestacije, kazao je da Sarajlije i turisti danas na Baščaršiji imaju priliku da vide 78 primeraka legendarnog Fiće, koji dolaze iz celog regiona i šire. Ćerimagić, koji se kao mlad bavio automobilizmom i s "fićom" bio šampion tri godine zaredom, kaže da "stara ljubav zaborava nema" te kako mu je ovaj automobil ostao veoma drag.
 
"Ovo je najdivnije druženje u mom životu, iz samo jednog razloga. Ovde nema politike, ovde nema ekonomije, ovde nema nikakve priče sem 'fiće', šrafova i toga kome koji deo fali", govori Ćerimagić.
 
Kazao je da će povodom "fićinog" 64. rođendana biti sečena i torta u obliku automobila. Na pitanje zašto su ljudi u celom regionu za Fiću uvek bili vezani posebnim sentimentom, Ćerimagić odgovara:
 
"'Fića' je napravio automobilsku revoluciju. Bio je dostupan, mogao ga je svako kupiti. Svi su ga koristili, jer je bio pristupačan. Rešavao je osnovne funkcije prevoza, odlaska na more. Ta ljubav nikada nije prestala. Mi smo kao studenti, nas šest u autu sa svom kamperskom operom, išli na more".
 
Fićo stariji od vlasnika čak 30 godina
 
Pored najstarijeg "fiće" izloženog na Baščarsiji, koji je star 51 godinu, stoji 21-godišnji Sarajlija Adis Hasanović. "Fića" kojeg je dovezao do Sebilja, ne samo da ima njegove duple godine, od njega je stariji čak 30 godina. Pojašnjava da ga je kupio njegov deda, zatim ga vozio otac, a onda je, kako kaže, došao i red na njega da nastavi tradiciju.
 
Na pitanje šta za njega predstavlja "fića", Hasanović kaže kako je to ljubav još od detinjstva.
 
"'Fića' je jednostavno nešto posebno, to je automobil koji je danas redak i mene to ispunjava", kazao je Hasanović. 
 
Zamalo se rodio u Fići
 
U Sarajevo su danas "fićom" stigla i braća iz Užica Panto i Darko Nešković. Prešli su oko 400 kilometara. Iako je njihov "fića" proizveden davne 1981. godine, kažu kako je na putu veoma dobar.
 
"Veoma je dobar, iako ima 38 godina. 'Fića' je simbol stare Jugoslavije. Mi smo mlađe generacije ne pamtimo toliko taj period, ali je 'fića' jedna od stvari koja nas veže za ta lepa vremena. To nam je uspomena na detinjstvo", kazao je Panto.
 
Mlađi brat Darko ispričao je anegdotu kako se "zamalo rodio u Fići".
 
"Drugo sam dete u porodici. Majka se nije nadala da će porođaj doći tako brzo, bili su malo opušteni. I na putu do bolnice, porođaj je već krenuo u 'fići'. Tako da su mamu iznosili iz auta, malo je falilo da se rodim u 'fići'. Možda je kod mene zbog toga i prisutna velika ljubav prema ovom automobilu", kroz smeh priča Darko.
 
"Fiat 600" prvi put je predstavljen 1955. godine na sajmu automobila u Ženevi. Zastava je "fiću" počela proizvoditi, takođe, 1955. godine po licenci "Fiata 600". Model fabrike iz Kragujevca nosio je naziv "Zastava 750", a prozvodio se sve do 1985. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin