Džošuino drvo će nestati zbog klimatskih promena

Džošuino drvo, čuvena vrsta juke koja raste u na području američkog jugozapada, moglo bi zbog klimatskih promena dca nestane do kraja veka, objavili su naučnici.
Džošuino drvo će nestati zbog klimatskih promena
Foto: Pixabay
Stručnjaci s Kalifornijskog univerziteta (UC) koristili su podatke sa Međuvladinog panela o klimatskim promenama kako bi procenili uticaj globalnog zagrevanja na Džošuino drvo u Nacionalnom parku "Joshua Tree". 
 
Park koji se prostire kroz pustinje Kolorado i Mohave u južnoj Kaliforniji dom je najvećeg broja primeraka te vrste koja zapravo nije drvo nego biljka iz porodice agava koje ponekad može izgledati drvoliko.
 
Po optimističnom scenariju u kojem bi čovečanstvo uspelo da ograniči emisiju štetnih gasova za jedan stepen, rasprostranjenost ove vrste juke smanjila bi se za 80 odsto do kraja veka. Ali, ako se ne promeni ništa, model ukazuje na potpuni nestanak vrste koja potiče iz pleistocena. 
 
Glavna autorka studije Lin Svit kazala je za "LA Times" kako bi prema njihovom pesimističnom scenariju temperature u parku mogle da porastu u proseku za 2,8 do pet stepena Celzijusa, a padavine bi se smanjile za 7,5 do 18 centimetara.
 
Džošuinom drvu takvo ime su navodno dali Mormoni koji su prelazili pustinju Mohave u 19. veku jer ih je podsećalo na biblijski lik Džošue koji u molitvi podiže ruke k nebu.
 
Biljka je ušla i u pop-kulturu zahvaljujući grupi U2 i njihovom legendarnom albumu "The Joshua Tree" iz 1987. godine. Džošuino drvo ispred kojeg se grupa U2 fotografisala za naslovnicu albuma više ne postoji. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin