Naučnici: Žene nisu bolje u multitaskingu od muškaraca

Žene nisu bolje od muškaraca u istovremenom obavljanju više zadataka, zaključak je nove studije nemačkih naučnika.
Naučnici: Žene nisu bolje u multitaskingu od muškaraca
Foto: Pixabay
Prema autorki istraživanja Patriciji Hirš sa univerziteta u Ahenu, oba pola su radila sporije i nepreciznije kada je trebalo da obave dva zadatka u isto vreme. Zadaci su uključivali brojke i slova, bili su postavljeni tako da su mogli istaći razlike među polovima, a ispunjavalo ih je po 48 žena i muškaraca.
 
Iako navode da su ranije studije došle do drugačijih rezultata, nemački naučnici kažu da u njihovoj nije bilo razlika među polovima. U nekim su slučajevima bolje su bile žene, u drugim muškarci.
 
"Naši rezultati ne potvrđuju široko rasprostranjenu predrasudu da su žene u multitaskingu bolje od muškaraca", objavili su naučnici u časopisu "Plos One".
 
Hirš je rekla da su ispitivali tri svakodnevne kategorije: poboljšanje radne memorije, prebacivanje s jednog zadatka na drugi i filtriranje nepotrebnih informacija.
 
Tim priznaje ograničenja istraživanja. 
 
"Iz naše studije ne mogu se izvući zaključci o razlikama među polovima u drugim multitasking situacijama", kazala je Hirš.
 
Luc Janeke, neuropsiholog sa ciriškog univerziteta koji je učestvovao u istraživanju, kaže da razlike među polovima u evolucijskom smislu ne bi bile logične.
 
"Nema genetskog razloga za pretpostavku da je žena pre 150 hiljada godina bila bolje programirana za multitasking od muškarca. To je potpuno nerazumno", rekao je Janeke. "Multitasking je nešto u čemu su ljudi krajnje loši jer je njihov mozak koncipiran tako da se koncentriše na jednu stvar", rekao je.
 
Istakao je i opšti problem s prethodnim istraživanjima. 
 
"Mnogo se izveštavalo o onima u kojima su ustanovljene velike razlike, a o onima u kojima takvih razlika nije bilo često nije pisao niko", kazao je.
  • XO

    19.08.2019 17:21
    Živa istina, potvrđujem!
    I moja žena priča 3 teme u isti vreme, a kada završi sa pričom ja nemam pojma šta mi je rekla i o čemu mi je pričala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.