Kineski prevoznik najpre zabranio ženama vožnju uveče, pa povukao odluku

Kineski "Hič", vrsta azijskog "Ubera", koji povezuje korisnike sa automobilima za prevoz, izazvao je skandal nakon zabrane ženama da koriste njegove usluge od 20 časova do jutra.
Korišćenje usluge i prevoza je besplatno, dok osobe koje koriste te usluge najčešće plaćaju iznos za gorivo.
 
Do prošle godine "Hič" je dnevno korišćen za čak dva miliona vožnji, dok je do prekida te usluge zabeleženo više od milijardu vožnji dogovorenih preko servisa.
 
Međutim, u kratkom vremenskom periodu desila su se dva ubistva žena koje su naručile vožnju preko "Hiča", pa je suspendovano njegovo korišćenje i tek je nedavno najavljeno ponovno pokretanje tih usluga. U nameri da zaštite korisnike, između ostalog, odlučili su da uskrate ženama vožnju posle 20 časova.
 
Usluge "Hiča", inače, mogu se koristiti od 5 do 23 časa, a podaci pokazuju da najveći broj pritužbi povezanih sa "seksualnim uznemiravanjem" dolazi u tri poslednja sata dnevne vožnje.
 
Zabrana je izazvala brojne optužbe za diskriminaciju, a na kineskoj društvenoj mreži "Veibo" korisnici su poručili da "neverovatno da su problem muškog nasilja prema ženama odlučili da reše zabranom za - žene".
 
Nakon brojnih kritika, "Hič" je povukao odluku i najavio da ni muškarci više neće moći da naručuju vožnje posle 20 časova, navodi CNN.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.