Onesposobili 3.500 električnih trotineta jer su "ekološka katastrofa"

Aktivistička grupa Pobuna protiv istrebljenja (Extinction Rebellion- XR) preuzela je odgovornost da je u Francuskoj onesposobila 3.600 gradskih električnih trotineta za besplatno korišćenje.
Onesposobili 3.500 električnih trotineta jer su "ekološka katastrofa"
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Aktivisti kažu da su time hteli da ukažu na štetan ekološki uticaj trotineta na baterije i da uz to podrže štrajk u Francuskoj protiv penzione reforme.
 
U Parizu 2.200 trotineta, 1.500 u Lionu, 90 u Bordou onesposobljeno je blokiranjem elektronskog koda tako da ne mogu da se aktiviraju preko pametnog telefona korisnika, navela je aktivistička ekološka organizacija i ukazala da time trotineti nisu trajno oštećeni.
 
"Suprotno slici o njima u svetu kao 'zelenom prevozu', električni trotineti su ekološka katastrofa", smatra pokret XR. Ukazuju da e-trotineti "gutaju energiju", da kratko traju, da je "visoka energetska cena" prevoza trotinetima jer im stalno treba puniti baterije, a da je "niska stopa reciklaže" njihovih litijumskih baterija.
 
Organizacija navodi i da su e-trotineti više zamena za pešačenje, nego što su zamena za korišćenje automobila.
 
Pokret XR koji se zalaže za nenasilnu civilnu neposlušnost kao odgovor na nedovoljno delovanje države u borbi protiv promene klime, obećao je da će ponoviti ovu operaciju dok "e-trotineti, te kapitalističke igračke, ne budu izbačeni iz naših gradova" i naveo da želi da prevoz bude zaista ekološki.
 
U velikim francuskim gradovim poslednjih godinu dana razvio se niz servisa za iznajmljivanje hiljada električnih trotineta, dok država pokušava da reguliše tu delatnost i njihovo učestvovanje u saobraćaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin