Kolika su ograničenja brzine na putevima u pojedinim zemljama

Nemački autobanovi ili autoputevi su među retkim putevima na svetu na kojima nema ograničenja brzine.
Ipak, postoje još dva mesta na svetu gde vozači mogu da pritisnu gas koliko god žele. Autoput Stjuart, u australijskoj Severnoj teritoriji, ima deonicu od 200 kilometara između Alis Springsa i Barou Krika bez ograničenja brzine. Ostrvo Man takođe nema ograničenja, ali za razliku od Nemačke i Australije, nema ni autoputeva, objavljeno je na brilliantmaps.com
 
Ostale zemlje i teritorije imaju ograničenja brzine koja se znatno razlikuju. Napomenimo da govorimo o maksimalnoj dopuštenoj brzini u svakoj zemlji, a ne o prosečnoj brzini. Iznenađujuće, s obzirom na američku ljubav prema automobilima, sve savezne države imaju limite brzine. Sve do 1999. godine Montana nije imala brojčano ograničenje, nego reči "razborito i oprezno". Vrhovni sud Montane smatrao je to previše nejasnim pa je uveo novo ograničenje od 120 km/h.
 
To znači da je danas 65 kilometara duga deonica državnog autoputa u Teksasu najbrži put u SAD-u i obe Amerike s ograničenjem od 140 km/h. Zanimljivo je takođe da sve američke savezne države imaju ograničenje veće od 90 km/h, što je bilo federalno ograničenje od 1973. do 1987. godine. Limit je potom povećan na 105 km/h do 1995. godine, kad je napokon ukinut.
 
Havaji su jedina savezna država s ograničenjem ispod 105 km/h. Aljaska, Konektikat, Delaver, Merilend, Masašusets, Nju Džerzi, Njujork, Roud Ajlend, Vermont i Viskonsin se drže ograničenja od 105 km/h, dok sve ostale države imaju više limita, barem na nekim putevima.
 
Najnaseljenije kanadske provincije imaju čak i stroža ograničenja brzine. Ontario i Kvebek dopuštaju maksimalnu brzinu od 100 km/h. U Nunavutu se ne sme voziti brže od 70 km/h, što je najniže ograničenje u Kanadi, a možda i na svetu.
 
U Evropi najmanju brzinu dopušta Velika Britanija (110 km/h), dok Poljska i Bugarska, s druge strane, imaju ograničenja od 140 km/h.
 
Konačno, najniža ograničenja od samo 80 km/h na nacionalnom nivou imaju Bolivija, Farska Ostrva, Grenland, Honduras, Lesoto, Lihtenštajn, Malta, Makao, Madagaskar, Crna Gora, Surinam, Trinidad i Tobago i Uganda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin