Rijaliti šou kažnjen zbog zagađenja vazduha

Američka TV-rijaliti serija "Diesel Brothers" koja se od 2016. godine prikazuje na kanalu "Diskaveri", o grupi prijatelja u državi Juti koji prepravljaju kamionete, sudski je kažnjena s 848.000 dolara zbog modifikovanja, stavljanje u promet i prodaje vozila koja zagađuju i imaju instalirane uređaje za varanje pri kontroli izduvnih gasova.
Rijaliti šou kažnjen zbog zagađenja vazduha
Foto: Pixabay (ilustracija)
Na kraju sudskog procesa koji je trajao četiri godine, Okružni sud Solt Lejk Sitija je ove nedelje, uz novčanu kaznu, izdao i trajnu zabranu aktivnosti kojima "Diesel Brothers" krše američki "Zakon o čistom vazduhu".
 
U presudi je detaljno opisano oko 400 prekršaja kojima su osuđeni zaobišli sisteme osmišljene da smanje emisiju čestica i azot-oksida iz vozila s dizelmotorima.
 
Presuda je pobeda udruženja "Lekari Jute za zdravo okruženje", koje je tužilo "Diesel Brothers" pošto su na TV-kanalu "Discoveri" videli modifikovane kamionete koji izbacuju crni dim.
 
"Nelegalno modifikovanim dizelašima nema mesta na našim putevima", rekao je lekar Brajan Menđ, predsednik udruženja.
 
On je naveo da izrečena presuda znači da "mora da odgovara svaki biznis koji ne samo što profitira od zagađenja koje stvara njegov rad, već to i slavi".
 
Udruženje lekara tražilo je više od milion dolara kazne i tvrdilo da zakon dozvoljava sankcije do 4,4 miliona dolara. Sudija je, međutim, uvažio razne olakšavajuće faktore za "Diesel Brothers", između ostalog što su zaradili samo oko 1.500 dolara po svakom od 50 kamioneta koje su prodali ili poklonili tokom petogodišnjeg perioda koji je pomenut u tužbi.
 
S druge strane, sud je procenio da protagonisti serije "Diesel Brothers" mogu sebi da priušte plaćanje kazne.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin