April ove godine rekordno topao

Prosečna temperatura ovog aprila širom sveta je bila gotovo ista kao u aprilu 2016. koji je bio najtopliji ikada, saopštio je evropski servis o klimatskim promenama Kopernikus.
April ove godine rekordno topao
Foto: 021.rs
"Temperatura u svetu je globalno ista kao prethodnog najtoplijeg aprila 2016", navodi Kopernikus i precizira da je april 2020. imao prosečnu temperaturu nižu za "beznačajnih 0,01 stepen Celzijusa" u odnosu na 2016. godinu.
 
April ove godine je bio topliji za 0,08 stepeni od trećeg po redu najtoplijeg aprila 2019. godine, a za 0,70 stepeni od prosečne temperature izmerene u periodu od 1981. do 2010. godine.
 
Temperature iznad proseka (1981/2010) zabeležene su u evroazijskim regionima, posebno Sibiru, Grenlandu, Arktičkom okeanu, Antarktiku, na obalama Aljaske.
 
One su takođe daleko premašile prosečne temperature u Meksiku, zapadnoj Australiji i u delovima centralne i zapadne Afrike. Temperature u Evropi daleko su premašile prosek u zapadnom delu kontinenta, ali su ostale niže na severoistoku, kao i u centralnim delovima Kanade ili u delovima južne i jugoistočne Azije.
 
Nakon decenije visokih temperatura, okončane 2019. koja je bila najtoplija godina ikada zabeležena na planeti, 2020. je počela sa istom tendencijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.