Nemačka traži dobrovoljce za korona-eksperiment

Nemački naučnici traže 4.000 dobrovoljaca koji će prisustvovati koncertu 22. avgusta u Lajpcigu, kako bi se utvrdilo koliki je rizik od prenošenja korona virusa na manifestacijama koje okupljaju veliki broj ljudi, piše Dojče vele.
Nemačka traži dobrovoljce za korona-eksperiment
Foto: Pixabay
Eksperiment organizuje tim istraživača sa Univerzitetske klinike u Haleu na istoku Nemačke. Svi učesnici, starosti između 18 i 50 godina, moraće da imaju negativan rezultat testa na koronu.
 
Koncert će biti održan 22. avgusta u Lajpcigu, a na njemu će nastupati popularni pop pevač Tim Benko, kako bi ponašanje publike bilo što realnije, navode organizatori.
 
Dobrovoljci će na koncertu morati da nose FFP2 filter maske, a u eksperimentu će biti korišćeno i fluorescentno dezinfekciono sredstvo.
 
Ovo sredstvo, osim u zaštitne svrhe, biće upotrebljeno kako bi se pratilo koje površine publika najčešće dodiruje. Pored toga, učesnici eksperimenta će dobiti i uređaj koji će naučnicima omogućiti da prate njihovo kretanje i udaljenost od ostalih dobrovoljaca.
 
U planu je testiranje tri moguća scenarija.
 
Prvi scenario podrazumeva ulazak publike na dva ulaza, bez distanciranja i drugih mera zaštite. Drugi scenario predviđa sporiji ulazak publike na više ulaza, sa strožim zaštitnim i higijenskim merama, dok treći uključuje sedenje dobrovoljaca na tribinama na međusobnoj udaljenosti od 1,5 metara, a u ovom delu eksperimenta trebalo bi da učestvuje 2.000 ljudi.
 
Eksperiment ima za cilj da utvrdi pod kojim bi uslovima bilo moguće ponovo održavanje manifestacija sa velikim brojem ljudi, koje bi u Nemačkoj ponovo trebalo da budu dozvoljene od 30. septembra. Osim toga, cilj eksperimenta je i da utvrdi sa koliko drugih ljudi jedan posetilac ima kontakt kada prisustvuje ovakvom događaju.
 
Istraživači se nadaju da bi rezultati mogli da pomognu formulisanje matematičkog modela koji bi bio upotrebljen u cilju sprečavanja širenja virusa na velikim manifestacijama.
  • Experiment EXIT

    19.07.2020 14:47
    exit@gmail.com
    Ne mogu da se otrgnem utisku da postoji slicnost izmedju ovog eksperimenta i plana na kojem su organizatori EXIT-a do nedavno insitirali. Plan je bio da se festival ove godine ipak odrzi, ali u promenjenoj formi sa do 4000 posetioca, koji bi bili testitati na COVID-19 na ulazu u Petrovardinsku tvrdjavu. Doduse organizatori EXIT-a nisu najavili da bi dogadjaj bio deo velikog nemackog eksperimeta.
  • 3OPAH

    19.07.2020 14:32
    Samo nisu javili
    ko svira. Mozda je dobar cert, vredi rizikovati.
  • Dalabu

    19.07.2020 14:06
    Prijavljujem se! Bolje Dojce zamorce, nego pasos Srpski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin