Mesečno se u svetu iskoristi 194 milijardi jednokratnih maski i rukavica, ozbiljno doprinose zagađenju

Lična zaštitna oprema za jednokratnu upotrebu značajno doprinosi već ozbiljnoj krizi plastičnog zagađenja, upozoravaju stručnjaci.
Mesečno se u svetu iskoristi 194 milijardi jednokratnih maski i rukavica, ozbiljno doprinose zagađenju
Foto: Pixabay
Procenjeno je da se širom sveta mesečno koristi 194 milijardi jednokratnih maski i rukavica kao rezultat pandemije virusa korona, pokazalo je istraživanje u oblasti životne sredine, prenosi Skaj njuz.
 
Ova oprema se najčešće pravi od različitih plastika, uključujući polipropilen, polietilen i vinil.
 
Volonteri širom Velike Britanije svedoče o velikom porastu količine smeća na ulicama, plažama, u kanalima i rekama kao rezultat nošenja maski za jednokratnu upotrebu.
 
Plastičnim maskama za jednokratnu upotrebu koje završe u moru moglo bi biti potrebno i do 450 godina da se potpuno razgrade i napuste morski ekosistem, prema podacima "Okeani bez otpada".
 
Čak i ako se pravilno odloži, tvrdi se da se zaštitna oprema ne može reciklirati, jer se smatra medicinskim otpadom.
 
Kakva je situacija u Srbiji sa odlaganjem iskorišćenih maski, rukavica i zaštitne opreme za vreme epidemije virusa korona, možete čitati u našem tekstu OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin