Iskorišćena potencijalno opasna zaštitna oprema završava u mešanom otpadu

Ukoliko se rukavice i maske, koje građani odlažu, nađu u kontejneru, postaju mešani komunalni otpad, kažu za 021 u JKP "Čistoća".
Iskorišćena potencijalno opasna zaštitna oprema završava u mešanom otpadu
Foto: Pixabay
Međutim, Nevena Nenadović iz Inženjera za zaštitu životne sredine objašnjava za 021 da je Zakonom o upravljanju otpadom, članom 43. zabranjeno mešanje opasnog otpada sa komunalnim otpadom. 
 
"Infektivnost je jedna od karakteristika opasnog otpada. U sistemu upravljanja otpadom veoma je bitna prevencija i odvajanje otpada na mestu nastanka da ne bi došlo do mešanja opasnog i neopasnog. Otpadne maske i rukavice su potencijalno opasan otpad i zato je preporuka da se odvajaju i ne mešaju sa komunalnim otpadom", navodi Nenadović. 
 
Kako je ranije saopštila Koalicija 27, koja zagovara učešće javnosti u procesu pristupnih pregovora Republike Srbije sa Evropskom Unijom i predlaže rešenja koja će doprineti unapređenju životne sredine i kvalitetu života, u vreme pandemije bitno je postaviti pitanje odlaganja otpada, jer se zaštitna oprema koja je potencijalno infektivna baca zajedno sa komunalnim otpadom, ali i pored postavljenih kanti za otpatke, na ulici, stazama i zelenim površinama. 
 
Dok je velika odgovornost na građanima, koji bi trebalo da odvajaju ovaj potencijalno opasan otpad od komunalnog, u Koaliciji smatraju da je obaveza komunalnih preduzeća bila da nabave kontejnere za infektivni otpad koji bi morali da budu vidno obeleženi i da obuče svoje radnike kako sa ovim otpadom da postupaju. 
 
Značaj pravilnog odlaganja otpada koji nastaje prepoznao je i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Batut" koji je preporučio da iskorišćene maske i nesterilne rukavice za jednokratnu upotrebu, papirne i vlažne maramice (sa ili bez alkohola), ubruse, kao i ambalažu poreklom od sredstava na bazi alkohola za higijenu ruku odlažemo u posebne kese koje je potrebno dobro zatvoriti.
 
Iz "Čistoće" za 021 kažu da medicinski otpad nije u delatnosti rada ovog preduzeća, te da ukoliko se zaštitna oprema nađe u kontejneru, postaje mešani komunalni otpad
 
Kako navode, posmatrajući kroz prizmu epidemije, "nameće se zaključak da je svaki otpad koji zaražena osoba odloži, bez obzira na to da li je reč o zaštitnim rukavicama i hirurškim rukavicama, potencijalno kontaminiran". 
 
"JKP 'Čistoća' je, upravo zbog toga, obezbedila bezbedan i zatvoren tok kretanja otpada. Od trenutka kada se preuzima, do Gradske deponije, otpad ne dolazi u dodir sa ljudima, što omogućuje dovoljno vremena da otpad prestane da bude kontaminiran", odgovaraju u ovom preduzeću.
 
Ističu da se pridržavaju svih uputstava Vlade u vezi sa preventivnim merama, da se redovno peru i dezinfikuju kontejneri i kontejnerska mesta, dezinfikuju ulice, kao i prostor za odlaganje otpada na Gradskoj deponiji. Dodaju da su svi radnici prošli neophodne obuke za rukovanje opasnim otpadom "pre svega kada je reč o uljima i hemijskim sredstvima".
 
Smatraju da tome u prilog govori činjenica da niko od radnika "Čistoće" nije zaražen, niti je u preventivnoj samoizolaciji.
 
Iz "Čistoće" još jednom apeluju na građane Novog Sada da ne bacaju rukavice, maske, maramice, ubruse i ostali sličan otpad na javne površine, ali naglašavaju i da proteklih dana viđaju manje ovakvih pojava. 
  • mi plaćamo

    20.05.2020 11:30
    mi preskupo plaćamo odnošenje medicinskog otpada a svuda po ulicama djubre, pa i medicinsko
    a plaćamo i Čistoći za "obično" djubre
    i ništa
    kao i sa čuvenim plavim kantama
    bio kamion da ih prazni tri puta i od onda sve u isti kamion
    sve je samo obrtanje i pranje para i za prikazivanje
    samo kako izgleda a ne i da li radi
    sramota
  • Pedagoz

    20.05.2020 06:42
    A je li. To o tome brinu ovi iz gradske cistoce ili ova vlast.
    To sto nam jednom godisnje postave kontejner za krupni otpad, on se prepuni, naravno, ovi prvi odnesu samo kontejner, a za ono pored kontejnera cega takodje ima puno, oni drugi ce da krive neodgovorne gradjane. Naravno, jer mi smo uvek krivi.
  • dr Taj i taj

    20.05.2020 06:30
    privatnik
    mi plaćamo Remondis za odlaganje medicinskog otpada.
    Sada medicinski otpad leži uokolo.
    Ili da mi više ne plaćamo, ili da narod (medicinski neobrazovan i stoga neorganizovan) počne da plaća odlaganje, ili da već jednom kažemo svi: ovo je laž, zatvaraju u karantin zdrave, a pravi bolesnici broje pare.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti