Kako se odbraniti od smrdibuba?

Dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović izjavio je za N1 govoreći o najezdi smdibuba, da se radi o vrstama koje su tropske i kada dođe zima, one nalaze mesta gde će da prezime, što su najčešće stanovi.
 Kako se odbraniti od smrdibuba?
Foto: 021.rs
"Potpuno su bezopasne za ljude, potrebni su im naši stanovi. Treba ih samo izbaciti, ne uzimati ih rukama. Mreže na prozorima su najbolje, nikakvo prskanje nema smisla, vrlo su otporne", rekao je Tomanović.
 
Kako je objasnio Tomanović, radi se o mramorastoj azijskoj smrdibubi.
 
"Postoji i zelena etiopska, ali ona je dosta ređa. Mramorasta je u Evropi oko 15 godina, a kod nas oko 5,6. Već tada je skrenula pažnju javnosti, jer se radi o vrstama koje su tropske i kada dođe zima, one nalaze mesta gde će da prezime, tu građani imaju neprijatnosti zbog toga", kaže on.
 
Verovatno niko nije pripremljen, kaže, da mu svaki dan ulaze desetine insekata u stan.
 
"Tokom leta, one su napolju, na vegetaciji, a tokom zime traže mesto da prezime, da bi na proleće ponovo izašle i sadile jaja. Najviše ih ima u Beogradu i Vojvodini", kaže Tomanović.
 
Problem je, ističe, što su velike štetočine u poljoprivredi.
 
"Štete u Italiji su oko 500 miliona evra godišnje. Kod nas za sada ne prave toliko štetu, prate se", kaže.
 
Kako je rekao, smrdibube se hrane biljkama.
 
"Biljim sokovima, pre svega. Čak mislim da ne postoji nikakav preparat, nemaju prirodnih neprijatelja, jer ovo nije njihova postojbina. Mada su u Severnu Italiju uneti neki njihovi paraziti koji uništavaju njihova legla, i u Sloveniju, pa je tu bolja situacija", kaže Tomanović.
 
U nekim zemljama, poput SAD, dodaje, postoje neke feromonske klopke.
 
"One ih privlače i na taj način ih love, koncentrišu ih na jedno mesto", kaže sagovornik N1. Ističe da su delovi grada gde ima mnogo vegetacije naročito ugroženi, a da ih znatno manje ima negde gde je centalni, urbani deo.
  • Nema ih više

    22.10.2023 14:46
    Smrdibube
    Vilotrin 100%
    Hvala svima koji su dali ovo rešenje, kupila, isprskala, premazala... postojeće se izvrnule, novih nema!
  • Vesna

    10.07.2021 14:59
    Moje iskustvo
    Napadaju paradajz, tikvice, buraniju, krastavce, ljutu i ostale vrste paprike, kupine, maline, lešnik, šljive.... Ne biraju. Ja sam prskala Pluresom(košta 93 din),a ide na 20l vode. Efikasan je, zasad. Ne volim previše hemije, ali ako biraš između hemije i činjenice da ti je sav trud uzaludan...
  • tratincica

    08.07.2021 20:14
    sigurno ubija
    Sigurno ih eliminise Vilotrin...kao i bubaruse i komarce...provereno. Od kada se vise ne zaprasuje iz aviona namnozilo se svega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".