Najstariji Izraelac preminuo u 117. godini

Šlomo Sulajman, najstariji Izraelac, preminuo je u 117. godini, javljaju izraelski mediji.
Preminuo je u nedelju okružen članovima porodice, šestoro dece i desetinama unuka, praunuka i čukununuka.
 
Sulajman se iz Jemena doselio u Izrael sa suprugom i četvoro dece 1949, a dvoje najmlađe dece rodilo se u toj zemlji.
 
Sa porodicom je živeo u primorskom gradu Nataniji i posle odsluženja vojnog roka radio je u poljoprivredi. Supruga mu je preminula pre nekoliko godina u 94. i od tada je Sulajman živeo sam, skromnim životom.
 
Njegov unuk Gil Radia kaže da je svakog dana išao u sinagogu i da mu je um bio bistar do poslednjeg trenutka. Na pitanje šta je tajna dugovečnosti njegovog dede, Radia je rekao da nikada nije jeo puno i da je uvek bio fizički aktivan.
 
"Jeo je male porcije, ujutru parče hleba sa sirom za mazanje, za ručak piletinu, ribu ili jaje sa prinčom, uveče salatu sa jajetom", rekao je unuk, objasnivši da je njegov deda prelazio peške velike razdaljine kao kad je radio, noseći vreću narandži na leđima.
 
Zbog pandemije virusa korona poslednjih meseci je ostajao kod kuće i veruje se da mu je to naškodilo i da je izolacija dorinela da mu se zdravlje pogorša.
 
Porodica tvrdi da je Sulajman rođen 1903. što ga je činilo ne samo najstarijom osobom u Izraelu, već se svrstavao i među najstarije na svetu.
 
Najstarija osoba je Japanka Kane Tanaka koji ima 117 godina i 283 dana, navode izraelski mediji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.