Vegaburger i veganske kobasice možda će postati zabranjeni izrazi

Poslanici Evropskog parlamenta će sledeće nedelje glasati o eventualnoj zabrani naziva biljnih proizvoda koji asociraju na meso, pa bi tako reči "vegaburger" ili "veganske kobasice" mogle da budu kažnjive.
Vegaburger i veganske kobasice možda će postati zabranjeni izrazi
Foto: Pixabay
Na stolu će biti dva amandmana, koji za cilj imaju da se zabrani korišćenje bilo kakvih reči koje asociraju na meso, kada je reč o biljnim proizvodima. Ovi amandmani potpadaju pod reformu Zajedničke poljoprivredne politike, a za cilj imaju način na koji se proizvodi mogu plasirati.
 
Poslanici su podeljeni po ovom pitanju, pa će najverovatnije doći do nekog kompromisa između sukobljenih strana.
 
Izrazi poput "šnicla", "kobasica", "pljeskavica", "hamburger" treba da budu rezervisani isključivo za proizvode koji sadrže meso, dodaju iz biljne industrije.
 
Sličan zakon usvojen je u Francuskoj početkom ove godine.
  • Загуљени Сремац

    27.10.2020 10:24
    И треба...
    ... ствари назвати правим именом. Има доста превара због таквих термина... нпр. "биљни" СИР, "пекарски" МЕД итд. стим да то није видело ни сира а ни меда а потрошачи се доводе у заблуду.
  • Krkoje

    22.10.2020 14:36
    @Fubar

    Lepo napišeš da nema smisla da biljni proizvodi preuzimaju nazive životinjskih i da je koren reči manje bitan od današnjeg značenja, pa se onda nalupetaš o nekakvim šunkama. Reč 'ham' u engleskom i naziv grada 'Hamburg' u nemačkom jeziku nemaju apsolutno nikakve veze jedno s drugim. Najbolje da i ti pojačaš malo B12, kanda ti se manta u glavi pa pišeš svašta.
  • Lenka

    22.10.2020 11:01
    */*/*/
    Da ovu vest čita neko sa Marsa, pomislio bi da stanovnici planete Zemlje nemaju drugih problema i da im je najveći kako će se zvati nešto jestivo. Evropski parlament u sred najžešće krize zdravstvene, ekonomske, kulturne i ko zna kakve još, raspravlja o vega burgeru...??!!
    Da li će to rešiti problem gladi ili bilo čega drugog.? Strašno, muka mi je od svega

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.