Evropi preti ledeni talas sa Arktika

Talas ledenog vremena sa Arktika, sličan onome koji se dogodio 2014. godine, preti severnoj Americi, Evropi i Aziji od kraja januara.
Evropi preti ledeni talas sa Arktika
Foto: FoNet/AP
U zimu 2014. godine temperatura u Čikagu pale je do minus 27 stepeni Celzijusa, a nije neobično da hladan vazduh sa Arktika prodre još južnije, navodi se u izveštaju Blumberga. Za sada, tokom ove zime, hladnoća se uglavnom ne pomera dalje od Severnog pola.
 
Tod Kroford, vodeći meteorolog IBM, ukazuje da posle skoro dvogodišnjeg zatišja, severnoj hemisferi možda preti prodor ledenog vazduha sa Arktika.
 
"Po svemu sudeći doći će do uzbudljivog perioda sa hladnim danima i snegom", kaže Kroford.
 
Ipak, meteorolozi ne očekuju brutalnu hladnoću kao onu u zimu 2014. godine, ali prognoziraju hladnije zimske dane. Hladan vazduh je već prodro u zapadnu Evropu i Kinu.
 
U Parizu je temperatura niža za 3,5 stepena od prosečne za ovaj period godine, u Madridu je čak 6,9 stepeni Celzijusa hladnije nego uobičajeno, a u Pekingu je temperatura pala na rekordno nizak nivo, pa je u četvrtak bilo minus devet stepeni, navodi Tajler Rojs, meteorolog za aplikaciju Akuveter.
 
Tehnički, u pitanju su polarni vetrovi koji kruže Arktikom i drže hladnoću "zaključanu" daleko na severu, ali uz porast temperature, poznat kao iznenadno stratosfersko zagrejavanje, hladan vazduh može da probije polarni "obruč" i zaputi se ka jugu.
 
"To donosi hladno vreme svuda na severnoj hemisferi, mada, po svemu sudeći, ove godine ledeni talas će se najverovatnije zadržati samo u SAD", ukazuje Rajan Trušelu, predsednik kompanije Veter tajger LCC.
 
Brojni meteorolozi predočavaju, međutim, da nema garancija da će se prognoze o ovako hladnom vremenu zaista i ostvariti.
 
"Mnogo puta u prošlosti se dogodilo da prognoze hladnog vremena budu tek lažna uzbuna", podsetio je Džim Rouler, vodeći meteorolog u Enerdži veder.
  • Dragana

    12.01.2021 21:56
    Brckanje
    Da li se taj ledeni talas, odnosi i na Grčku...trenutno 31
  • Deks

    12.01.2021 00:47
    Voleo bih da negde mogu da pogledam temperature vremena u prošlosti. Ne sećam se da je početkom 2014. bilo veoma hladno, verovatno je to bilo samo u Severnoj Americi. Skoro po pravilu kada je hladno tamo, Evropa ima umereniju zimu i obrnuto. Kao vrlo hladne zime pamtim zime iz 2000-ih. Negde sredinom te dekade imali smo dane sa -25. Hladne su bile zime 2016/2017 kao i 2017/2018. Sledeće dve zime bile su blage u Evropi i verovatno je sada na naš kontinent došao red za razdoblje polarne hladnoće.
  • Lanmi

    11.01.2021 23:10
    Cim strucnjaci kazu lazna uzbuna, verujem da ce biti rekordno hladno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin