Uhapšen španski reper, mora u zatvor zbog objavljenih tvitova

Španska policija uhapsila je repera osuđenog na zatvorsku kaznu zbog tvitova u kojima se napadaju monarhija i bezbednosne snage.
"Nikad se nećemo povinovati uprkos represiji", rekao je reper Pablo Hasel, sa uzdignutom pesnicom dok ga je odvodila policija.
 
On se sa desetinama pristalica zabarikadirao sinoć u Univerzitetu Lerida u Kataloniji u pokušaju da spreči hapšenje koje izaziva kontroverzu u Španiji. Policija je rano jutros počela hapšenje repera i još nekoliko osoba, izvlačeći iz prostorija univerziteta jednog po jednog.
 
Reper je trebalo do petka uveče da se javi u zatvor i počne da služi devetomesečnu kaznu izrečenu zbog tvitova u kojima je španske bezbednosne snage nazivao "plaćenićkim gov…ma" optužujući ih za torturu i ubistva, a napadao je i monarhiju.
 
"Treba da dođu da me pokupe i to će takođe poslužiti da pokaže državu u svom pravom svetlu, lažne demokratije", rekao je on za Frans pres u petak.
 
Više protesta podrške reperu održano je poslednjih nedelja u Madridu i u Barseloni, a više od 200 javnih ličnosti, među kojima i reditelj Pedro Almodovar i glumac Havijer Bardem, izrazili su mu podršku u peticiji.
 
Vlada, primetno u defanzivi, obećala je juče da će sprovesti reforme da izrečeni stavovi koji se pojavljuju u okviru umetničkih ili intelektualnih manifestacija ne potpadaju više pod odredbe krivičnog zakona i ne budu podložne zatvorskim kaznama.
  • Detelinarac

    16.02.2021 11:31
    Separatiste u zatvor! Katalonija je Spanija!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin