Otkriveni novi fragmenti Svitaka sa Mrtvog mora

Izraelski arheolozi objavili su otkriće desetine novih fragmenata Svitaka sa Mrtvog mora sa biblijskim tekstom pronađenim u pećini u pustinji, a za koje se veruje da su sakriveni tokom jevrejske pobune protiv Rima pre gotovo 1.900 godina.
Na fragmentima pergamenta je tekst na grčkom iz Knjige Zaharija i Nauma, a radikarbon metodom je utvrđeno da potiču iz drugog veka naše ere, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete.
 
To je prvo novo otkriće takvih tekstova u pustinji južno od Jerusalima posle šest decenija.
 
Veruje se da pripadaju delovima pergamenata pronađenim na mestu poznatom kao "Pećina užasa" nazvanoj tako jer je 40 ljudskih kostura iskopano tamo 1960-tih godina, koji takođe sadrže grčki prevod knjige Dvanaest malih proroka.
 
Veruje se da su fragmenti skriveni u pećini za vreme oružanog ustanka Bar Kohbe protiv Rima u vreme vladavine imperatora Hadrijana između 132. i 136. godine nove ere. Nađeni su u okviru nastojanja uprave za antikvitete u Judejskoj pustinji da se nađu svici i spreči moguća krađa.
 
Svici sa Mrtvog mora ili Kumranski spisi sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući tekstove iz hebrejske Biblije koji su otkriveni između 1947. i 1956. godine u 11 pećina u okolini Kumrana u blizini drevnog naselja Khirbet Kumran na severozapadnoj obali Mrtvog mora.
 
Datiraju iz perioda od trećeg veka pre nove ere do prvog veka nove ere i uključuju najranije poznate kopije biblijskih tekstova i dokumente.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin