Poslanici protiv kravata i odela, smatraju ih seksističkim i rasističkim

Poslanici parlamenata saveznih država SAD tvrde da su prisiljeni da se drže zastarelih pravila odevanja koja se sve više smatraju seksističkim i rasističkim.
Poslanici protiv kravata i odela, smatraju ih seksističkim i rasističkim
Foto: Pixabay
Tako državni senator latinoameričkog porekla na Rodajlendu u patikama prigovara da je ukaz da mora da nosi sako i košulju oblik "belog ugnjetavanja". Poslanice u Montani žale se da su preterano seksistička pravila o dužini suknje i dubini dekoltea. A poslanik u Ajovi nosio je farmerke za govornicom prošlog meseca da bi ismejao republikanske poslanike jer odbijaju da koriste sanitarne maske, a zabranjuju farmerke ili drugu svakodnevnu ležernu odeću.
 
S obzirom na to da je među poslanicima u mnogim saveznim državama sve više žena i drugih osoba koje nisu belci, parlamenti su primorani da se bave revidiranjem dugogodišnjih pravila belaca o oblačenju, koja se sve više smatraju seksističkim i rasističkim.
 
"Ta pravila omogućavaju da sudimo ljudima na osnovu načina na koji se oblače ili kako izgledaju, a ja jednostavno smatram da je to vrlo problematično", rekao je Džonaton Akosta, 31-godišnji senator demokrata države Rodajlend. 
 
"Uveravam vas da ovo što nosim, ni malo ne utiče na kvalitet onoga čime doprinosim", dodao je on.
 
Nacionalna konferencija državnih poslanika nije izračunala koliko skupština razmatra ili je već izmenio pravila o odeći. Ali, ta organizacija sa sedištem u Denveru rekla je da je otprilike polovina svih zakonodavnih tela saveznih država imala neku vrstu formalizovanog kodeksa odevanja 2019. godine.
 
Rasprave o oblačenju takođe su se pojavile u Kongresu SAD. Prigovori poslanica dugogodišnjoj zabrani haljina i bluza bez rukava i cipela sa otvorenim prstima, podstakli su bivšeg republikanskog predsednika Predstavničkog doma Pola Rajana 2017. da obeća reviziju kodeksa, mada nije jasno da li je time niz pravila uopšte osavremenjen.
  • ?

    28.03.2021 05:55
    @V
    Amerika je izgrađena na telima eksplotisanih i ugnjetavanih robova iz Afrike. Oni zaslužuju svaku vidjivost i poštovanje u Američkom društvu.
  • @Љупко Крезупко

    27.03.2021 18:53
    Ide lepo vreme! Svi na ulicu, prodavnicu, kafanu školu u donjem vešu! Ako zahladi lako je ogrnuti ćebe. Službena lica neka kače značke na potkošulje, gaće i ćebad. Poslovica kaže da "Odelo ne čini čoveka" ali i da se "O ukusima ne raspravlja". Da vidimo je li to istina.
  • Marta

    27.03.2021 10:30
    kme kme!
    Ovim ljudima je jako dosadno u zivotu ili su videli jakav je nas parlament pa hoce i oni (poslanici) da zive tako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin