Uber odbio slepu ženu 14 puta, pa kažnjen sa milion dolara

Američkoj kompaniji Uber je naloženo da plati 1,1 milion dolara slepoj ženi kojoj je ta kompanija 14 puta odbila vožnju.
Uber odbio slepu ženu 14 puta, pa kažnjen sa milion dolara
Foto: Pixabay
Nezavisni arbitar je u četvrtak naložio Uberu da plati 1,1 milion dolara Lisi Irving, slepoj ženi iz San Franciska u SAD, zbog protivzakonite diskriminacije nakon što su joj vozači odbili vožnju u 14 navrata, prenosi BBC.
 
Arbitar je takođe odbacio argument Ubera da nisu odgovorni za diskriminaciju koju su vršili vozači, jer su oni samo ugovarači, a kompanija je saopštila da se ne slaže sa presudom.
 
BBC navodi da je Lisa Irving, stanovnica San Franciska, koja je slepa i u kretanju se oslanja na svog psa vodiča Bernija, podnela tužbu protiv Ubera 2018. godine nakon što joj je ili odbijena vožnja ili su je vozači Ubera maltretirali odbijajući joj prevoz sa psom vodičem.
 
Jedan vozač navodno joj je skratio putovanje tako što je slagao da je stigao na odredište, a Irving je navela da su otkazane vožnje takođe dovele do toga da je kasnila na posao, što je doprinelo otkazu koji je dobila.
 
U izjavi izdatoj za medije nakon presude, portparol Ubera rekao je da je kompanija "ponosna" na pomoć koju pruža slepim putnicima, a BBC prenosi da ovo nije prvi put da se Uber suočava sa pravnim procesom protiv zajednice slepih osoba jer je 2014. godine Nacionalna federacija slepih u SAD-u tužila kompaniju zbog propisa o psima vodičima.
  • Milan

    05.04.2021 10:30
    Ja pročitao "Uber oborio slepu ženu 14 puta"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".