Meštrovićev spomenik u Čikagu mogao bi biti uklonjen, razmatra se da li vređa osećanja Indijanaca

"Indijanci", dva rada Ivana Meštrovića u Čikagu, uskoro bi mogli da budu uklonjeni, pošto su dospeli na listu spomenika za koje gradska komisija razmatra da li vređaju osećanja pojedinih zajednica.
Skulpture hrvatskog umetnika, poznate i kao "Kopljanik" i "Strelac", našle su se na udaru kritika da "romantizovano i pojednostavljeno prikazuju Indijance". U delu gradske javnosti upiru prstom na ova umetnička dela kao na stereotipnu predstavu starosedelačkog naroda. Na to iz hrvatskog Ministarstva kulture odgovaraju da će dati sve od sebe da dokažu da je inicijativa u Čikagu pogrešna i da je Meštrović hteo da ukaže na to koliko su Indijanci u stvari doprineli američkoj istoriji, piše "Euraktiv".
 
Meštrović je prikazao nagog Indijanca na konju u položaju kad zamahuje kopljem, odnosno zateže strelu, ali bez samog koplja, luka i strele. Kako piše "Jutarnji list", i iz Ateljea "Meštrović" u Zagrebu i sa Filozofskog fakulteta u Splitu šalju apel Čikagu da ne uklanja spomenik, uz objašnjenje da je hrvatski umetnik zapravo veličao američke starosedeoce.
 
 
Ukoliko skulpture napravljene u Zagrebu i postavljene u Čikagu 1928. ipak budu sklonjene, naći će se u sve većoj grupi umetničkih dela koja se uklanjaju iz američkih ustanova, kao i sa tamošnjih ulica i trgova jer se povezuju sa rasizmom, kolonijalizmom, belačkom supremacijom i nekadašnjom južnjačkom konfederacijom koja se u američkom građanskom ratu borila za robovlasništvo. U najvećem broju slučajeva reč je o spomenicima koji su podignuti u čast lidera nekadašnjih robovlasničkih država na američkom jugu. Gradski zvaničnici i zvaničnici saveznih država širom Amerike ubrzali su sklanjanje spornih radova posle prošlogodišnjeg ubistva crnca Džordža Flojda u Mineapolisu. Od tada je uklonjeno 168 simbola bivše konfederacije, od čega 100 spomenika. 
 
Deo javnosti aplaudira ovakvim potezima verujući da doprinose rasnoj pravdi dok kritičari smatraju da se ne može izbrisati prošlost. Kako se obračun sa predstavnicima nekadašnjeg juga u velikoj meri poklapao sa vladavinom predsednika Donalda Trampa, pitanje je maksimalno ispolitizovano, izazivajući snažna osećanja na obe strane. Tramp je branio spomenike, dok ih je Demokratska stranka uglavnom napadala. Stvari su se otele kontroli u Šarlotsvilu u Virdžiniji 2017. tokom mitinga i kontramitinga. Beli supremacionisti su stigli u ovaj grad da spreče tamošnje vlasti da ukloni spomenik generalu Liju, ali su ih dočekali krajnji levičari i antifašisti, pa je ubrzo došlo do okršaja u kojima je poginula jedna osoba.
 
 
Šta sa spornim spomenicima, pitanje je i u drugim delovima sveta, pa je i Novi Zeland prošle godine iz grada Hamiltona uklonio spomenik kolonijalisti Džonu Hamiltonu, po kome je grad i dobio ime, a koji se kao mornarički komandant borio protiv domorodačkih Maora.
  • peki

    09.04.2021 09:27
    za "ja":
    te skulpture predstavljaju coveka generalno, ne odnose se na neku konkretnu naciju ili rasu.
  • JA

    08.04.2021 22:25
    peki
    Koliko me secanje sluzi i ispred Skupstine u Bgd su konji i gole figure. Koje to znacenje ima o vasem tumacenju???
  • peki

    08.04.2021 17:20
    Ti spomenici jesu uvredljivi i treba da se maknu, danasnjim Indijancima s pravom smeta da se njihovi preci prikazuju kao goli divljaci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.